Dostupni linkovi

Rast europskih dionica uslijed pada broja smrtnosti od Covida-19


Muškarac prolazi pored Banke Španjolske, Barcelona, 14. ožujka
Muškarac prolazi pored Banke Španjolske, Barcelona, 14. ožujka

Europske dionice porasle su 20. travnja jer je smrtnost od korona virusa u padu u žarišnim zemljama poput Italije i Španjolske, ali su kod mjere opreza i dalje veoma visoke kod tvrtki koje se pripremaju prijaviti svoju najgoru tromjesečnu zaradu od financijske krize 2008. godine, prenosi Reuters.

Paneuropski indeks STOXX 600 porastao je za 0,4 posto u ponedjeljak, nakon što je u petak završio s najvećim dvotjednim postotnim dobitkom od 2015. godine.

Međutim, referentni indeks još uvijek je niži za oko 23 posto od svog rekordnog visokog udjela, a ulagači se pripremaju za veliki gospodarski pad kao dokaz o poslovnoj šteti uslijed pandemije.

Kako sezona zarade u prvom tromjesečju postaje visoka, analitičari očekuju da STOXX 600 učvrsti objave o padu prihoda od 22 posto, nakon što je u početku prognozirao rast od 10,5 posto.

Nizozemska tvrtka Philips povukla je prognozu za 2020. godinu jer je epidemija virusa odmicala od velikih prihoda u prvom tromjesečju. No, njegove su dionice porasle za 2,7 posto u ranom trgovanju.

Francuski medijski konglomerat Vivendi skočio je 4,5 posto nakon što je izvijestio o većem prihodu u prvom tromjesečju u konstantnoj valuti.

XS
SM
MD
LG