Dostupni linkovi

Deportovani migranti iz SAD-a u Gvatemalu pozitivni na virus


Prizor iz Gvatemala Sitija, 24. mart
Prizor iz Gvatemala Sitija, 24. mart

Predsjednik Gvatemale Alehandro Gjamatej rekao je da je 50 migranata koji su deportovani iz SAD-a pozitivno na prisustvo korona virusa, uključujući 14 onih koji su u tu zemlju poslati početkom prošle sedmice.

Većina pozitivnih na oboljenje među deportovanima iz SAD-a su stigli početkom prošle sedmice, a četvoro drugih u Gvatemalu su došli u martu.

U Gvatemali su u proteklih 24 časa potvrđena 32 slučaja oboljenja, čime je broj zaraženih povećan na 289 i sedam sa smrtnim ishodom.

"Želim da naglasim da su 14 od 32 nova slučaja stigla letom 14. aprila iz SAD-a i da su rezultati pokazali da su pozitivni na korona virus. Jutros su prebačeni u bolnicu gdje će biti smješteni u karantin", naglasio je Gjamatej.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa vrši pritisak na Gvatemalu da prima deportovane migrante uprkos sve većoj zabrinutosti da bi povratnici mogli donijeti virus koji bi potom ugrozio udaljene zajednice.

Let koji je u Gvatemalu stigao 14. aprila bio je iz Braunsvila u Teksasu i prebačeno je 109 migranata, uključujući 91 odraslu osobu i 18 maloljetnika.

Nije poznato gdje su se deportovani zarazili.

Gvatemala je privremeno obustavila letove sa deportovanim migrantima iz SAD-a nakon izvještaja o masovnoj zarazi.

XS
SM
MD
LG