Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Epidemija je opomena, svako da se zamisli nad sobom


Serbia - Kragujevac - Head of Serbian Orthodox Church Irinej - July 2010
Serbia - Kragujevac - Head of Serbian Orthodox Church Irinej - July 2010

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poželeo je, tokom uskršnje liturgije koju je služio u subotu u ponoć u Hramu Svetog Save bez prisustva vernika, da "Gospod sve blagoslovi, da bude milostiv i otkloni veliko iskušenje koje se naziva epidemija".

Patrijarh Irinej čestitao je "praznik nad praznicima" onima koji su pratili televizijski prenos liturgije, poručivši im da se "možemo moliti Bogu na svakom mestu" i da je porodica zapravo "domaća crkva".

Navodeći da je virus odneo hiljade i hiljade života, patrijarh Irinej je rekao da je epidemija opomena da se svako zamisli nad sobom, kao i o onome što se dešava u svetu, dodajući da su "mnogi ljudi zaboravili na Boga".

"Nadamo se da će ovo iskušenje naterati moćnike i silnike koji kroje kapu čitavom svetu da shvate da je ono što rade i žele sujeta, lažno i prolazno, a da ostaje samo Bog i njegova istina", rekao je patrijarh Irinej, sa kojim je sasluživalo nekoliko sveštenika beogradsko karlovačke arhiepiskopije.

Patrijarh Irinej je rekao da je Uskrs najveći hrišćanski praznik koji daje pečat svim ostalim hrišćanskim praznicima.

"Na istini da je Hristos vaskrsnuo počiva naša vera, Crkva i smisao našeg života", rekao je patrijarh Irinej, navodeći da je "živa Crkva Hristova" koju čine vernici, opstala uprkos mnogim gonjenima i stradanjima kroz istoriju.

Nakon bogosluženja, pročitana je poslanica koju patrijarh tradicionalno upućuje za Uskrs.

Uskrs, najvažniji hrišćanski praznik, ove godine se u Srbiji obeležava u kućama, pošto je od petka do utorka na snazi zabrana kretanja stanovništva, zbog epidemije virusa korona.

XS
SM
MD
LG