Dostupni linkovi

Lukašenko u crkvi za Uskrs uprkos pandemiji


Aleksandar Lukašenko (arhivska fotografija: 4. februar 2020)
Aleksandar Lukašenko (arhivska fotografija: 4. februar 2020)

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je danas crkvu povodom Uskrsa po starom, julijanskom kalendaru, i još i kritikovao mere zabrane izlska građana napolje koje su poremetile versku proslavu usred pandemije novog korona virusa.

"Uopšte ne odobravam to što su ljude sprečili da idu u crkve", rekao je Lukašenko, prenela je državna agencija Belta, ne precizirajući koga je on kritikovao.

U mnogim zemljama mere prisilnog neizlaženja napolje ;ili zatvaranje mesta za bogosluženje, uskratile su vernicima uskršnje liturgije. Ali, u Belorusiji su crkve otvorene, dok je poglavar glavne pravoslavne crkve, mitropolit Pavel, preporučio vernicima da ostanu kod kuće.

"Znate moj stav: ove vrste virusa imamo svake godine", ustvrdio je danas predsednik Lukašenko iz crkve jednog manastira u blizini glavnog grada.

U pratnji svog sina Nikolaja, šef države koji nije nosio masku, zapalio je sveću i razgovarao sa vernicima, saopštila je njegova služba za štampu. ;

"Šta god daa se događalo u našoj istoriji, niko nikada nije uspeo da otkaže, sakrije ili zabrani ovaj praznik", dodao je beloruski predsednik. "Uvek sam bio u crkvi i uvek ću tako raditi", rekao je on govoreći u manastiru koji je tokom sovjetske vlasti bio decenijama ;zatvoren.

Od početka pandemije, Aleksandar Lukašenko je osporavao ozbiljnost novog korona virusa. Njegova zemlja sa devet miliona stanovnika i više od 4.000 slučajeva kontaminacije, jedina je koja nije otkazala prvenstvo u fudbalu.

Tokom Uskrsa koji više od 260 miliona pravoslavaca slavi ;danas, nedelju dana posle katolika i protestanata koji koriste noviji, gregorijanski kalendar, verske službe su održane iza zatvorenih vrata uz prenose na Internetu ili televiziji, a u Rusiji je predsednik Vladimir Putin odlučio da Uskrs proslavi ne izlazeći iz svoje službene rezidencije.

XS
SM
MD
LG