Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 39 novozaraženih, ukupno 1.871 oboljeli


Zdravstveni radnici u privremenoj bolnici Dubrava u Zagrebu
Zdravstveni radnici u privremenoj bolnici Dubrava u Zagrebu

U Hrvatskoj je unazad 24 sata konstatirano 39 novoh slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupni broj do sada oboljelih 1.871, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu ministar zdravstva Vili Beroš.

Testirane su ukupno 24.183 osobe, od toga 2.539 unazad 24 sata, što je dvostruko više nego nego ijedan dan do sada.

Postotak pozitivnih na testiranju je 7,84 posto, dakle i dalje pada, izvijestio je ministar. Unazad 24 sata osam je oboljelih preminulo, "svi sa teškim kroničnim pridruženim bolestima," kazao je ministar.

Radi se o muškarcima starim 55, 68 i 70 godina i dvojici u dobi od 84 godine i tri žene u dobi od 87, 88 i 92 godine. Tako da je ukupni broj žrtava korona virusa u Hrvatskoj 47.

Ukupni broj oporavljenih u Hrvatskoj je 709, od toga unazad 24 sata 94, najviše do sada.

Na respiratoru su 23 osobe, a ukupno je hospitalizirano 332, što je 29 manje nego pred 24 sata. Kako su zdravstveni kapaciteti manje opterećeni oboljelima od koronavirusa nego što se očekivalo, ministar najavljuje da će se proširiti broj svih drugih zdravstvenih postupaka i terapija koje su - osim urgentnih - bile zaustavljene.

Ministar Beroš izvijestio je kako je u nedjelju 19. travnja ujutro u Zagreb sletio avion iz Šangaja u Kini sa 70 tona zaštitne opreme. Zračni most iz Kine se nastavlja, a radi se o količinama opreme koje se plaća iz fondova Europske unije.

Stručnjaci Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu uspjeli su izolirati virusno tkivo i stvoriti pretpostavke za detaljnu molekularnu analizu genoma, gdje je - naglašava ravnateljica Klinike Alemka Markotić - važno da se što više zemalja uključi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je situacija u domovima za starije "relativno mirna" i "potpuno pod kontrolom". U domu u Metkoviću na testiranju je konstatirano dvoje zaraženih zaposlenika, a u Dubrovniku četvero.

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je "opća stopa kriminaliteta po svim linijama u padu", uključujući i nasilje u obitelji i nasilje prema ženama, a da je povećani broj kaznenih prijava za ta djela rezultat povećanog senzibiliteta policije u radu s takvim slučajevima, ali i odluke da se više slučajeva nasilja prema ženama i nasilja u obitelji tretira kao kaznena, a manje kao prekršajna djela.

XS
SM
MD
LG