Dostupni linkovi

Zbog epidemije uskršnja bogosluženja u RS bez vjernika


Obolježavanje Vaskrsa u Republici Srpskoj počelo je bogosluženjima u crkvama, a vjernicima je poručeno da najveći hrišćanski praznik proslave u svojim domovima u nadi da će epidemija virusa korona biti pobijeđena.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu, a u 17.00 sati počeće Pashalno večernje.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci liturgiju je u ponoć služio vladika banjalučki Јefrem.

Čitanju Vaskršnje poslanice patrijarha srpskog Irineja prethodilo je obraćanje vladike Јefrema koji je rekao da se danas molitveno sjećamo onih koji su u bolnicama, kao i onih koji zbog pandemije kojoj je čovječanstvo izloženo, nisu bili u mogućnosti da budu u svetim hramovima.

„ Danas se posebno molitveno sjećamo onih koji su u bolnicama i koji na drugi način čekaju izbavljenje i ozdravljenje. Neka da Gospod napredak, blagoslov i ozdravljenje svima, našem narodu i ljudima širom svijeta. Molitveno se sjećamo i onih koji zbog pandmije kod nas i u svijeti nisu mogli prisustvovati službi u svetim hramovima“, rekao je vladika Јefrem.

Povodom praznika Vaskrsenja Hristovog, tradicionalnu Vaskršnju poslanicu uputio je patrijarh srpski Irinej, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao specifičnost ovogodišnjeg praznovanja, pozivajući vjerne da radost vaskrsenja Hristovog molitveno proslave u svojim domovima.

U ovim kriznim vremenima, Crkva apeluje na sve da se povinuju odlukama nadležnih, kako bi se preduprijedile eventualne kobne posljedice, poručio je patrijarh Irinej.

„Mi, kao Crkva, slušamo mudre savjete ljudi koji poznaju tu materiju i koji su pozvani da nam ukažu i da nas upute na način kako da se tome odupremo“, naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je zbog toga pozvao sve vjerne da ovogodišnji Vaksrs dočekaju u svojim domovima, sa svojim porodicama.

Uskršnja liturgija u Beogradu bez vernika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG