Dostupni linkovi

Jedna osoba preminula, šest novozaraženih u Republici Srpskoj


U protekla 24 sata na području Republike Srpske preminuo je muškarac koji je bio pozitivan na korona virus. Riječ je o 65-godišnjem pacijentu iz Prnjavora koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja, potvrđeno je sa Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 30. marta.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u poslijednja 24 sata virusom Covid-19 zaraženo je još šest osoba.

Riječ je dva muškarca, jedan je mlađe životne dobi, jedan srednje i četiri žene, od kojih je jedna mlađe životne dobi, dvije su srednje životne dobi i jedna je starije životne dobi.

Tri osobe su iz Kneževa, dvije iz Nevesinja i jedna iz Banjaluke. Većina osoba je imala kontakt sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo virusa korona.

Kod jedne osobe zaposlene u jednom domu za starija lica u Kneževu potvrđeno je prisustvo virusa korona i u ovoj ustanovi biće sprovdene sve potrebne epidemiološke mjere u smislu testiranja kontakata i dezinfekcije objekta. Testiranje je izvršeno u okviru epidemiološkog nadzora osoba koje rade u domovima za starija lica. Testirano je još 48 osoba iz ovog tipa ustanova u Banjaluci, Kneževu i Gradišci i ovi testovi su negativni.

„Svi testirani u posljednja 24 časa iz Doma penzionera u Banjaluci su negativni na virus korona, a nadležna higijensko-epidemiološka služba nastavlja pojačani nadzor nad zdravstvenim stanjem korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Trenutno, virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 534 osobe, 17 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane ovim virusom, dok je 251 osoba oporavljena od Kovida19.

U Republici Srpskoj do sada je izvršeno ukupno 7.943 laboratorijska testiranja na virus korona.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 127 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid 19 hospitalizovano je 38 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, dvije osobe su na nekom vidu podrške neinvanzivnom mehaničkom ventilacijom.

Na Odjelu hirurgije je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije je 69 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju i broj osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovida 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 75 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 18, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.204 osobe, a nadzor je završen kod 19.780 osoba.

U Republici Srpskoj na snazi je zabrana kretanja do ponedjeljka 20.aprila do 05.00 sati. Zabrana kretanja počela je u subotu 18.aprila od 15.00 sati.

Od ove mjere izuzeti su samo zdravstveni radnici, policija na zadatku i lica sa potvrdom poslodavca za obavljanje posla.

TV Liberty: Problemi zdravstva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:07 0:00

XS
SM
MD
LG