Dostupni linkovi

Kon: Ublažavanje mera u Srbiji nakon Uskrsa


Član stručnog tima Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon
Član stručnog tima Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon

Član stručnog tima Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon izjavio je 18. aprila da se razmišlja o popuštanju mera ograničavanja kretanja nakon uskršnjih praznika.

„Postoji vrlo jasno razmišljanje onih koji se bave ekonomijom, da što pre treba da dođe do popuštanja, ali stav struke je da to treba da ide postupno“, rekao je Kon.

Rekao je i da prvo treba da se omogući kretanje starijima od 65 godina, za koje zabrana kretanja važi već više od mesec dana.

„To bi bilo utorak, petak, nedelja, po pola sata u prečniku od 600 metara, u krugu do 300 metara od kuće. U intervalu kada je policijski čas mogu bilo kada da se kreću, tako neće biti istovremeno svi na ulici“, rekao je Kon i dodao da tako stariji od 65 godina ne mogu doći u kontakt sa nekim ko je eventualno zaražen.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Istakao je i da nije ista epidemiološka situacija u svim delovima Srbije.

„Još uvek imamo oko Niša nešto veći procenat onih koji su pozitivni u odnosu na sve koji su testirani, dok u ostalim delovima Srbije to polako popušta, polako se gasi i gubi potencijal virusa“, rekao je Kon.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao i da ne zna da li će biti policijskog časa tokom prvomajskih praznika.

„Nismo se još sporazumeli ali moram da kažem da je prerano da se to sada kaže, jer je jasno da su prvomajski praznici vreme kada smo navikli na druženja i izlaske, može da se pokvari sve ono što je urađeno. Ne kažem da će i tada biti policijski čas“, rekao je Kon i dodao da postoji „velika potreba“ da što pre svi počnu da rade i da se sve vrati u normalu.

Odgovarajući na pitanje da li će građani moći da planiraju letovanja, on je rekao da s tim u vezi treba biti oprezan.

"Situacija će ići po pitanju skidanja vanrednih mera ali jako postupno. Biće pritisak da se što pre skinu sve mere ali moramo biti svesni da imamo prilično osetljivu populaciju, posebno stariju od 65 godina. Ja lično neću putovati van Srbije jer se ovde osećam bezbednije", rekao je Kon.

Najduži policijski čas u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

XS
SM
MD
LG