Dostupni linkovi

Zaraženi radnici u kabinetu Ašrafa Ganija


Predsjednik Avganistana Ašraf Gani
Predsjednik Avganistana Ašraf Gani

Najmanje 20 zvaničnika koji rade u palati predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija pozitivni su na virus korona, rekli su izvori u Vladi.

Gani /70/ je zbog ovoga morao da svede kontakte sa saradnicima na digitalnu komunikaciju.

Vjeruje se da je izvor zaraze zvanični dokument koji je predat predsjedničkoj palati u Kabulu i preko kojeg su se zarazili članovi osoblja predsjednika.

"Kontaminirani dokument upućen je kancelariji unutar palate iz drugog odjeljenja Vlade i tako su se zarazili zaposleni", rekao je neimenovani zvaničnik Rojtersu.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Isti izvor je naveo da su neki zaposleni i dalje radili kada su došli rezultati testiranja. Radnici i njihove porodice su u karantinu, ali se vjeruje da je veliki broj zaražen.

Sedik Sediki, portparol Ganija, rekao je da je Komisija za civilnu zaštitu zatražila od vladinih radnika da ostanu kod kuće i prije testiranja i da je ta naredba produžena za još tri sedmice.

Izvor u Vladi rekao je da je Gani, koji ima zdravstvene probleme vezane za stomak, ograničio komunikaciju sa osobljem i lično se sastaje sa malim brojem bliskih saradnika.

U Avganistanu su do danas registrovana 933 slučaja virusa korona. Do sada je umrlo 30 ljudi, ali se vjeruje da će broj zaraženih biti veći zbog ograničenog testiranja.

Ministarstvo zdravlja je upozorilo na potrebu poboljšanja mjera zaštite i prevencije da se ne bi suočili sa pravom katastrofom.

XS
SM
MD
LG