Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 18 novih zaraženih, slijedi popuštanje mjera


 Sarajevo, 9. april 2020
Sarajevo, 9. april 2020

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine je potvrđeno 18 novozaraženih korona virusom, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, na redovnoj konferenciji za medije.

''Situacija je stabilna'', poručio je Čerkez i dodao da se razmatra mogućnost ublažavanja mjera restrikcije narednog mjeseca uz napomenu da će Bosna i Hercegovina ipak slijediti praksu susjeda.

Novi smrtni slučaj zabilježen je bolnici u Mostaru. Riječ je o starijoj ženskoj osobi, poručeno je na konferenciji za novinare. Dodali su da, prema najnovijim podacima, u Republici Srpskoj, ima ukupno 500 registrovanih zarađenih od početka pandemije, a umrlo je 16 osoba, dok je oporavljeno 234.

U BiH je do sada 1199 zaraženih korona virusom, 46 ljudi je umrlo, a 320 se oporavilo.

Upitan da prokomentariše nazire li se kraj epidemije, Čerkez je rekao kako bi se on u vezi sa tim držao struke te da je kraj još daleko.

"Izjave iz Svjetske zdravstvene organizacije kao i izjave mnogih ministara zdravlja iz Evropske unije govore da, kada je riječ o stabilizaciji, još uvijek je to daleko. Činjenica je da će ubuduće dolaziti do popuštanja određenih mjera koje će učiniti život lakšim ali daleko smo još do kraja epidemije", rekao je.

Govorio je i o tome da li u Bosni i Hercegovini postoji mogućnost testiranja na osobama kako bi se vidjelo da li neko ima antitijela na Covid-19 te kazao kako postoji mogućnost seroloških testova, ali da se takva testiranja vrše na kraju epidemije.

Čerkez je napomenuo da se testiranja i dalje isključivo vrše prema indikacijama.

XS
SM
MD
LG