Dostupni linkovi

Ministar zdravstva: Epidemija korona virusa pod kontrolom u Nemačkoj 


Testiranje na korona virus u Njemačkoj

Nemački ministar zdravlja rekao je danas da je epidemija korona virusa u zemlji pod kontrolom, što pokazuju novi podaci o znatnom usporavanju stope novoinficiranih.

Ministar Jens Špan rekao je novinarima u Berlinu da porast broja slučajeva zaraze Covida-19 više nije eksponencijalan već je linearan, prenosi AP.

"Možemo sada da kažemo da je to uspelo, uspeli smo da predjemo sa dinamičnog rasta na linearni rast, stopa infekcije je znatno pala", rekao je ministar.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Prema danas objavljenom podacima Instituta Robert Koh, savezne uprave zadužene za epidemiološki nadzor, broj osoba koje zarazi svaka pojedinačna osoba koja ima Covid-19 pao je na 0,7, sa preko jedan samo pre nekoliko dana.

Špan je rekao da je zemlja do sada sprovela 1,7 miliona testova i da može da sprovede 700.000 nedeljno ako je potrebno.

Stručnjaci navode da je rano i rasprostranjeno testiranje pomoglo Nemačkoj da obuzda epidemiju.

Kancelarka Angela Merkel rekla je ranije ove nedelje da je taj pokazatelj, takozvana stopa reprodukcije, ključni indikator na koji će se vlada oslanjati kada odlučuje o ublažavanju izolacije. Ona je najavila ublažavanje restriktivnih mera u zemlji, otvaranjem prodavnica sa manje od 800 kvadratnih metara i otvaranjem škola od 4. maja.

Špan je rekao da se od 12. aprila više ljudi oporavilo od korona virusa nego što ima aktivnih slučajeva.

Nemačka će od avgusta na svojoj teritoriji proizvoditi oko 50 miliona maski nedeljno, od čega 10 miliona maski tipa FFP2, rekao je minsitar Špan.

"Mogli smo da dodelimo ugovore sa oko pedeset kompanija koje žele da proizvode 10 miliona maski FFP2 i 40 miliona hirurških maski od avgusta", rekao je Jens Špan na konferenciji za novinare u Berlinu.

U Nemačkoj je do danas zabeleženo 133.830 zvanično potvrđenih slučaja, 3.380 više nego pre 24 sata, a 3.868 je broj umrlih, prema podacima Instituta Robert Koh.

XS
SM
MD
LG