Dostupni linkovi

SZO: 90.000 mrtvih u Evropi, ne spuštajte gard


Zgrada SZO u Ženevi
Zgrada SZO u Ženevi

Sa više od 90.000 mrtvih, Evropa je i dalje "u oku oluje" - pandemije novog korona virusa, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), dok je nekoliko vlada odlučilo ili razmatra da ublaži zabrane uvedene radi sprečavanja širenja bolesti.

Uprkos "ohrabrujućim znacima", broj slučajeva se u Evropi gotovo udvostručio u poslednjih deset dana, dostigavši skoro milion, navodi SZO.

Ta organizacija UN zbog toga poziva evropske lidere da "ne spuštaju gard" i da pre ukidanja ograničenja osiguraju da epidemija bude pod kontrolom, prenosi Beta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odlučio da odloži veliku vojnu paradu koja se održava svakog 9. maja, a Velika Britanija, jedna od najugroženijih evropskih zemalja (13.729 mrtvih), produžiće mere ograničenja izlaska građana napolje za najmanje tri nedelje.


Otkako se pojavila u Kini u decembru, bolest je zarazila više od dva miliona ljudi širom sveta i usmrtila više od 137.000, uključujući više od 90.000 samo u Evropi, po računici AFP-a iz zvaničnih izvora. Više od 4,4 milijarde ljudi, ili skoro 57 odsto svetske populacije, je zatvoreno u karantinu, ili je pod vanrednim stanjem ili ih vlasti prisiljavaju da ostanu kod kuće.

SZO je u utorak naglasila da je "svet na prekretnici" i preporučila veoma oprezne i veoma postepene izmene uvedenih ograničenja da bi se izbegao drugi talas infekcije.

Zabrinute zbog dramatičnih posledica ograničenja po privredu i navodeći smanjenje broja hospitalizacija, nekoliko evropskih zemalja počelo je da radi na planovima za ublažavanje ograničenja. Švajcarska je za četvrtak najavila "sporo" i "progresivno" puštanje građana napolje od 27. aprila, dok Nemačka planira da uskoro otvori neke prodavnice, a od 4. maja osnovne i srednje škole.

U sredu se skoro polovina đaka u Danskoj vratila u školu. Austrija je u utorak ponovo otvorila male prodavnice, a neke radnje je otvorila i Italija, druga najugroženija država na svetu sa 21.645 umrlih. U Španiji (19.130 umrlih) deo zaposlenih se vratio na posao.

Međutim, ostajanje kod kuće bi trebao se produži i posle 25. aprila. Francuska (17.167 umrlih) takođe priprema postepeno popuštanje ograničenja od 11. maja.

Za Rusiju, koja svakodnevno obara rekorde po broju inficiranih (27.938 bolesnih i 232 umrla), za sada nema ni govora o popuštanju mera.

Gradska uprava Moskve, glavnog žarišta zaraze u Rusiji, požalila se zbog nepoštovanja naređenja da se ne izlazi napolje: "Nažalost, stanje se ne popravlja; naši sugrađani hodaju ulicama, šetaju, igraju se na igralištima, idu u parkove, okupljaju se oko roštilja".

XS
SM
MD
LG