Dostupni linkovi

Košarac traži pomoć oko ublažavanja posljedica korona virusa na turizam u BiH


Centar Sarajeva, Bosna i Hercegovina
Centar Sarajeva, Bosna i Hercegovina

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je od USAID-a konkretnu pomoć u ublažavanju negativnih posljedica epidemije korona virusa na turističke kapacitete u BiH, saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Košarac je dobio uvjerenje da će dio turističkog projekta, koji ova misija planira realizovati od jula, biti usmjeren na saniranje negativnih efekata epidemije korona virusa na turističke kapacitete u BiH“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i kako je ministar Košarac najavio da će nastaviti razgovore kako sa USAID-om, tako i sa drugim međunarodnim finansijerima, poput EBRD-a, u cilju podrške i pomoći oporavka domaćih turističkih kapaciteta nakon epidemije korona virusa.

Ministar Košarac informisao je sagovornike da je nedavno prisustvovao videokonferenciji Svjetske turističke organizacije, na kojoj je, između ostalog, rečeno da će u ovoj godini na globalnom nivou biti 20 do 40 posto manje putovanja, te da Evropa u tom kontekstu može biti najviše pogođena svjetskom turističkom krizom.

Videokonferenciji prisustvovali su ministri nadležni za turizam u Republici Srpskoj Suzana Gašić i Federaciji BiH Edita Đapo, te predstavnici turističkih organizacija Republike Srpske Nada Jovanović, Kantona Sarajevo Azra Džigal, Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim, Grada Trebinja Marko Radić, kao i direktori Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i Kantonalnog javnog preduzeća ZOI 84 Kenan Magoda.

Kako se navodi u saopštenju, razgovarano je i o potencijalnim infrastrukturnim projektima, kampanjama za promociju turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te mjerama eventualnog subvencioniranja turističkih kapaciteta u BiH.

XS
SM
MD
LG