Dostupni linkovi

Produženo vanredno stanje u Severnoj Makedoniji


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je da će danas produžiti vanredno stanje na celoj teritoriji za još 30 dana zbog pandemije korona virusa.

Pendarovski je u video izjavi rekao da je to odlučeno na sastanku Saveta za bezbednost i da će preuzeti odgovornost, i u skadu sa ustavnim nadležnostima, produžiti vanredno stanje, iako parlament ne zaseda i ne može da potvrdi njegovu odluku.

"Trenutno vanredno stanje se završava danas i neće biti formalno-pravno produženo, jer za to ne postoji ustavni osnov. Zato ću ja danas, na novi obrazloženi predlog Vlade, u sitiaciji kada parrlament ne radi, doneti novu odluku kojom se uvodi vanredno stanje", rekao je Pendarovski.

Pendarovski je pozvao i sve relevatne političke aktere da se oglase u vezi sa ovim pitanjem, jer će sredinom maja ponovo postojati iste pravne dileme.

“Preuzeću odgovornost za donošenje ovakve odluke samo zato što je sadašnja situacija bez presedana i daleko je važnije da sačuvamo živote ljudi, umesto da se krijemo iza pravnih tumačenja", rekao je Pendarovski.

Vanredno stanje na celoj teritoriji Severne Makedonije Pendarovski je proglasio 18. marta "radi zaštite građana i borbe sa posledicama širenja virusa kovid-19 i davanja većih ovlašćenja Vladi".

Kako se korona virus širio iz dana u dan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

XS
SM
MD
LG