Dostupni linkovi

Novčana pomoć zaposlenima u zdravstvu u RS


Medicinski radnik pod zaštitnom opremom u Bosni i Hercegovini
Medicinski radnik pod zaštitnom opremom u Bosni i Hercegovini

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske donio je odluku o isplati novčane pomoći zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama u iznosu od 13 310 000 KM (6 655 000 evra) koja počinje danas.

Radi se o jednokratnoj pomoći od 1000 KM (500 evra) za sve radnike u zdravstvu, koji su radili minimalno tri sedmice, u trajanju od 15. marta do 15. aprila.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS rekao je da je na današnjoj sjednici donesena i odluka o isplati 16 miliona KM (8 miliona evra) za poreze i doprinose za mjesec mart privrednim subjektima koji su odlukama Vlade RS onemogućeni da posluju.

Dodao je i da ova cifra nije konačna.

"Odlučeno je i da 24 miliona KM (12 miliona evra) bude uplaćeno Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za nabavku medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema", rekao je Višković nakon sjednice Upravnog odbora Fonda.

Podsjećamo da je prema ranijoj preporuci Vlade RS predviđeno da se porezi i doprinosi za radnike u realnom sektoru na martovsku platu izdvoje iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, osnovanog nakon poplava 2014. godine.

Istom preporukom pozvani su radnici u javnom sektoru RS da dobrovoljno odvoje dio svoji martovskih primanja u korist Fonda solidarnosti kako bi se iz njega uplatili porezi i doprinosi za radnike u realnom sektoru.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika na Zapadnom Balkanu, zaključno sa 14. aprilom
Broj zaraženih zdravstvenih radnika na Zapadnom Balkanu, zaključno sa 14. aprilom

XS
SM
MD
LG