Dostupni linkovi

U RS se ukida Uredba o izazivanju panike i nereda, a time i kažnjavanje


Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja se stavlja van snage u RS
Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja se stavlja van snage u RS

Vlada Republike Srpske na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), stavila je van snage Uredbu o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koja je bila donesena 19. marta, saopšteno je iz MUP-a.

Uredbom su bile predviđene novčane kazne u rasponu od 1.000 pa do 9.000 konvertibilnih maraka zbog "iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika i nered za vrijeme vanrednog stanja, teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili ometa sprovođenje mjera nadležnih organa".

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je 28. marta usvojila odluku o proglašenju vandrednog stanja na teritoriji RS, čime je dato ovlašenje predsjednici RS Željki Cvijanović da donosi Uredbe sa zakonskom snagom.

Već 6. aprila na prijedlog Vlade Cvijanović je potpisala Uredbu sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja.

Kao razloge za stavljanje van snage ove uredbe iz MUP-a RS su naveli kako su se tokom primjene Uredbe "građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa".

"Iako je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informisali na osnovu zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze", saopštili su iz entitetskog MUP-a.

U skladu sa tim povući će se i svi prekršajni nalozi koji su ranije izdati u skladu sa pomenutom Uredbom, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske koju je Vlada RS stavila van snage 3. aprila.

U saopštenju MUP-a se dodaje i da će ovaj prijedlog biti upućen predsjednici Republike Srpske na usvajanje.

XS
SM
MD
LG