Dostupni linkovi

Od ino pomoći za zaštitu i spasavanje Federacija BiH dobija 62, RS 38 odsto


Sjednica Savjeta ministara BiH, Sarajevo, 16. april
Sjednica Savjeta ministara BiH, Sarajevo, 16. april

Od međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje Federaciji BiH ići će 62 odsto 38 za Republiku Srpsku, te po 0,5 odsto ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko Distriktu BiH, odlučio je Savjet ministara BiH u četvrtak (16. aprila).

"U skladu sa ovom odlukom, federalni dio pomoći biće raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50 odsto“, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH nakon vanredne sjednice.

Raspodjelu međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje prema utvrđenim procentima obavljaće Savjet ministara BiH na prijedlog Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spasavanje.

Savjet ministara BiH donio je i odluku da se lijekovi i sanitarna vozila koja se dobiju od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona oslobode plaćanja indirektnih poreza.

Data je i saglasnost za korištenje makrofinansijske podrške Evropske komisije u BiH, kreditnih sredstava za čije korišćenje je preduslov zaključen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Iznos, tranše i uslovi kredita biće dogovoreni u narednom periodu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ograničeno kretanje strancima bez dokumenata

Odlučeno je i da se kretanje i boravak stranacima koji nemaju važeće identifikacione dokumente na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi njihov stvarni identitet ograničava. Ova odluka odnosi se i na one koji nezakonito borave u BiH ili koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil ili koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH.

“Ograničenja za ove strance odnose se na zabranu kretanja i boravka izvan centara u koje su smješteni. Služba za poslove sa strancima u saradnji sa ovlaštenim policijskim službenicima entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta će strance koji u BiH imaju neki od ovih statusa, a koji se nalaze izvan centara, u skladu sa Zakonom o strancima, sprovesti u najbliži privremeni prihvatni centar, prema mjestu u kojem se stranac zatekne“, kaže se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Ova odluka se privremeno primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Savjet ministara BiH donijeti odluku.

XS
SM
MD
LG