Dostupni linkovi

Vladajuća stranka u Južnoj Koreji pobedila na izborima


Glasanje u Južnoj Koreji 15. aprila
Glasanje u Južnoj Koreji 15. aprila

Vladajuća liberalna stranka osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji, koji su imali najveću izlaznost u gotovo tri decenije uprkos hiljadama bolesnih od korona virusa i obaveznoj socijalnoj distanci na glasačkim mestima, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Vladajuća Demokratska stranka sa koalicionim partnerima osvojila 180 od 300 poslaničkih mesta, objavila je danas Državna izborna komisija nakon prebrojanih svih glasova.

Ubedljiva većina, kako piše AP, verovatno će ohrabriti vladu predsednika Mun Dže Ina da istraje u ključnim unutrašnjim i spoljnim ciljevima, kao što je oživljavanje diplomatije sa nuklearno naoružanim rivalima Severnom Korejom, dok se bori sa istorijskom zdravstvenom krizom koja zatvara preduzeća i preti opstanku.

"Osećamo veliku odgovornost koja je jača od naše radosti zbog pobede na izborima", izjavio je lider Demokratske stranke Li Hae-Čan na sastanku stranke. "Uložićemo preventivne i agresivne napore da prevazidjemo novu krizu izazvanu virusom i pretnju koju predstavlja za nacionalnu ekonomiju."

Hvang Kio-Ahn, lider konzervativne stranke Ujedinjena budućnost, koja je izgubila od kandidata Demokratske stranke u ključnom okrugu Seula, izvinila se svojim pristalicama što "nisu uspeli u važnom trenutku da spreče da zemlja krene u pogrešnom smeru."

Mere zaštite na biralištima u Južnoj Koreji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Juče je glasalo više od 17 miliona Južnokoreanaca, izlaznost je bila 66,2 odsto što je najviše od 1992. godine, saopštila je izborna komisija.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Južnoj Koreji kod više od 10.600 ljudi, od kojih je umrlo 229.

Južnokorejski zvaničnici preduzeli su zaštitne mere tokom glasanja za smanjenje rizika od širenja virusa. Angažovani za rad na biračkim mestima nosili su maske i merili temperaturu birača i podsećali ih na upotrebu maski u kabinama koje su potom dezinfikovali, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG