Dostupni linkovi

Zdravstveno vijeće EU za koordinirano popuštanje mjera


Vozač kamiona na granici (Ilustrativna fotografija)
Vozač kamiona na granici (Ilustrativna fotografija)

„Došlo je vrijeme za razmišljanje o popuštanju epidemioloških mjera, međutim u raspravi je istaknuta činjenica da moramo biti koordinirani u tom procesu, jer se može desiti određeno prelijevanje broja bolesnika iz jedne države u susjednu državu, ukoliko neka od država članica prerano popusti svoje epidemiološke mjere“, kazao je u ime hrvatskog predsjedanja Europskom unijom hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, nakon video-konferencije Zdravstvenog vijeća Europske unije što ga čine ministri zdravstva zemalja članica posvećene popuštanju epidemioloških mjera i prilagođavanju novoj situaciji održanog u Zagrebu.

Akcije moraju biti koordinirane i zajedničke i o svim problemima treba razgovarati na osnovu epidemiološke situacije, prenio je Beroš zaključke neformalnog sastanka.

Službenu je izjavu u ime hrvatskog predsjedanja EU dao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, koji je naglasio kako u području javnog zdravstva fokus valja ostati na smanjenju broja oboljelih i umrlih, koliko god je to moguće. „Države članice složile su se da su adekvatni kapaciteti zdravstvenih sustava ključni za donošenje odluka o popuštanju postojećih mjera, te da izlazne strategije trebaju biti koordinirane i dugoročno održive, poštujući načelo solidarnosti. Iznimno je važno osiguranje sveobuhvatnog testiranja stanovništva, zaštita posebno ranjivih skupina stanovništva te stvaranje okvira koji omogućuju zaštitu stanovništva koje je pod posebnim rizikom, pa i kroz razvoj elektroničkih rješenja,“ prenio je Plazonić zajedničke zaključke.

Zdravstveno vijeće EU također je naglasilo kako je ključno nastaviti sa zajedničkim naporom u istraživanju i razvoju lijekova i cjepiva, te osiguranja opskrbe nužnim lijekovima.


Osim toga, nužna je razmjena informacija i suradnja u području zdravstva između zemalja članica posebice u nadziranju, procjeni rizika, upravljanju rizikom i razvoju protumjera za COVID–19.

„Prepoznavši da će povratak u normalno funkcioniranje zahtijevati značajne napore, i potvrdivši da popuštanje mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji, kao i o kapacitetima nacionalnih zdravstvenih sustava potrebno je osigurati koordinaciju kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje iz jedne države članice u drugu,“ prenio je Plazonić zajednički stav i dodao da je hrvatsko predsjedništvo EU „odlučno u nastavku rada sa državama članicama i institucijama Europske unije kako bi se omogućilo zajednički pristup izlaznim strategijama sa ciljem smanjenja zdravstvenih i socioekonomskih posljedica pandemije“.

Na sastanku su uz članove Zdravstvenog vijeća EU sudjelovali i predstavnici Europske komisije.

XS
SM
MD
LG