Dostupni linkovi

Avionom iz Kine stigla medicinska oprema u Republiku Srpsku


Aerodrom u Banjaluci (ilustrativna fotografija)
Aerodrom u Banjaluci (ilustrativna fotografija)

Na Međunarodni Aerodrom Banjaluka u večernjim časovima sletio je avion iz Kine. U avionu se nalazi prvi kontigent zaštitne medicinske opreme iz Kine koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem dočekao avion na banjalučkom aerodromu "Mahovljani" rekao je da se u pošiljci nalazi oprema kupljena u cilju sprječavanja daljeg širenja korona virusa u Republici Srpskoj.

"Možemo u ovom trenutnku reći da je ovo kompletna oprema za zdravstveni sektor od maski, zaštitnih odjela, rukavica, vizira i svega onog što je potrebno našem zdravstvenom sektoru. U avionu se nalazi 55 tona robe što znači da sada imamo dovoljno medicinske opreme za narednih par mjeseci u RS", istakao je Višković.


Višković se zahvalio se Kini i njenom predsjedniku, kao i ambasadoru Kine u BiH na tome što su omogućili Republici Srpskoj da kupi potrebnu medicinsku opremu.

"Ovdje se nalazi i određeni broj repiratora koji će ići u naše centralno skladište odakle će se po potrebi raspoređivati u zdravstvene ustanove u RS", dodao je Višković.

Srpski član Predsjednišrtva BiH Milorad Dodik istakao je da će do 30. aprila u RS stići još jedan avion sa opremom iz Kine sa 200 respiratora za šta je kako kaže novac već uplaćen.

Dodik je najavio i da će u četvrtak 16. aprila u Banjaluku stići pomoć iz Mađarske.

XS
SM
MD
LG