Dostupni linkovi

EU poziva crnogorske vlasti da vode računa o slobodi izražavanja


Ilustracija
Ilustracija

Evropska unija je pozvala crnogorske vlasti da pronađu balans između podržavanja slobode izražavanja i proporcijalnog postupanja, u pokušajima da se izbegne širenje panike i dezinformacija za vrijeme pandemije korona virusa.

Ovo je poručila portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero, reagujući na brojna hapšenja u Crnoj Gori, zbog širenja panike, objavljivanjem lažnih informacija o korona virusu preko društvenih mreža.

“Sloboda izražavanja je osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU”, upozorila je Pisonero, u izjavi za RSE.

U Crnoj Gori je došlo do niza hapšenja privatnih osoba koje su objavljivale lažne informacije na svojim nalozima putem socijalnih mreža.

Poslednji slučaj je zabilježen ove nedjelje, kada je uhapšen Radovan Rakočević, iz Bijelog Polja, zato što je podijelio vest iz tabloida iz Srbije u kojoj se navodi da je “predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen koronavirusom”.

Rakočeviću je određeno zadržavanje od 72 sati ali je pušten na slobodu nakon što su istražni organi odbili predlog za određivanje pritvora.

XS
SM
MD
LG