Dostupni linkovi

Osumnjičenom za objavljivanje spiskova obolelih od korona virusa 30 dana pritvora


Privođenje osumnjičenog za objavljivanje spiskova inficiranih korona virusom u Crnoj Gori
Privođenje osumnjičenog za objavljivanje spiskova inficiranih korona virusom u Crnoj Gori

Podgorički Osnovni sud uvažio je zahtjev Državnog tužilaštva da M.R iz Podgorice, osumnjičenom da je objavio spisak oboljelih od COVID 19, odredi pritvor u trajanju 30 dana.

“Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici podnio predlog za određivanje pritvora protiv R.M. zbog osnovane sumnje da je izršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka. Osnovni sud u Podgorici je uvažio prijedlog državnog tužioca i ovom licu je rješenjem odredio pritvor do 30 dana”, kazala je portparol suda Milica Mandić.

Dežurni tužilac prethodno je podnio predlog za određivanje pritvora Miloviću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

Milica Mandić je ranije kazala da utvrđuju da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo podatke sa spiska oboljelih, koji je završio na internetu.

Spisak sa preko 60 imena, inficiranih korona virusom u Podgorici je od 3. aprila distribuiran na društvenim mrežama a na dokumentu su bili i matični brojevi i godina rođenja građana.

Istog dana, Vlada Crne Gore na Tviteru je osudila objavljivanje imena lica oboljelih od korona virusa.

"Time se narušavaju osnovna ljudska prava! Pozivamo nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije", napisano je na Tviter nalogu Vlade.

Poslanici većine parlamenatrnih partija i aktivisti civilnog sektora, osudili su objavljivanje spiska i zatražili hitnu reakciju državnih organa.

XS
SM
MD
LG