Dostupni linkovi

EK predstavila mapu puta za postepeno ukidanje restriktivnih mera


Prag, april 2020
Prag, april 2020

Evropska komisija (EK) će organizovati donatorsku konferenciju kako bi se prikupila financijska sredstva u naporima za pronalazak vakcine protiv korona virusa, saopštila je u sredu (15. aprila) predsednica EK Ursula Fon der Lajen (Von der Leyen).

Ona je potvrdila da će onlajn donatorska konferencija bit održana 4. maja.

Fan der Lajen je u sedištu EK predstavila takozvanu mapu puta za postepeno ukidanje restriktivnih mera koje su na evropskom kontinentu uvedene usled izbijanja korona virusa.

Prepoznajući specifičnosti svake zemlje, mapa puta EU uspostavlja kriterijume koje treba ispuniti pre nego što se počne sa ukidanjem restriktivnih mera. Takođe uključuje niz preporuka da se osigura postepeni, konsolidovani i koordinisani izlazak širom Evropske unije (EU).

“Ovo nije signal da se od sada mogu ukinuti mere zatvaranja i zadržavanja. Namera plana je da pruži okvir za odluku država članica EU”, izjavila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Preporuke Evropske komisije, prema rečima predsednice ove institucije, su usmerene na tri glavna preduslova: značajno smanjenje širenja korona virusa; dovoljan kapacitet zdravstvenog sistema i adekvatni kapaciteti za nadzor i praćenje.

Inače, ova mapa puta je zamena za takozvanu izlaznu strategiju koju je EK planirala da predstavi prošle nedelje, ali je odustala u poslednjem trenutku.

Naime, EK je bila pod pritiskom zemalja članica EU da odustane od predstavljanja izlazne strategije, jer su mnoge nacionalne vlade najavu Evropske komisije ocenile “opasnim signalom” u trenutku kada se građani i dalje pozivaju na poštovanje restriktivnih mera.

XS
SM
MD
LG