Dostupni linkovi

SPC u Crnoj Gori pozvala na poštovanje mjera za vrijeme Uskrsa


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, arhivska fotografija
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, arhivska fotografija

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pozvala je pravoslavne vjernike da povodom predstojećih uskršnjih praznika ispoštuju mjere medicinske struke.

Kako je danas (15. marta) saopšteno iz Mitropolije, predstojeći vjerski obredi u crkvama i manastirima će se obaviti bez prisustva vjernika.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) su potvrdili da su se prethodnih dana zbog aktuelne epidemiološke situacije sastali sa predstavnicima ljekarskih timova u Crnoj Gori.

„S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vjernike da na sam dan Vaskrsa, kao i tokom posta – ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, će se, radi duhovne utjehe i učešća, uživo prenositi putem crkvenih medija, budući da nismo dobili prostor na Javnom servisu, jedine državne televizije u regionu koja neće direktno prenositi vaskršnja bogosluženja“, saopšteno je iz MCP.

Prethodno je (14.marta) i direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša uputio poziv svještenstvu MCP da pozove vjernike uoči predstojećeg Uskrsa da ga proslave u svojim domovima.

Tokom prethodnog vikenda, u nedjelju 12. aprila, prema saopštenju policije, došlo do “okupljanja ispred vjerskog objekta u naselju Zlatica u Podgorici”, zbog čega je u policiji u svojstvu građanina saslušan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i više svještenika.

Tim povodom oglasilo se podgoričko tužilaštvo i saopštilo da je pokrenulo izviđaj.

Tužilaštvo u Podgorici je preciziralo da će nakon sprovođenja izviđaja biti odlučeno o eventualnom pokretanju krivičnog postupka koji se “se goni po službenoj duznosti”.

XS
SM
MD
LG