Dostupni linkovi

Palmer: Oprez na uskraćivanje prava u antikorona merama


Veoma je važno i da postoji razumevanje za ljudska i građanska prava i da su ona očuvana: Metju Palmer
Veoma je važno i da postoji razumevanje za ljudska i građanska prava i da su ona očuvana: Metju Palmer

Zajedno ćemo poraziti koronavirus, a posle toga svuda bi trebalo da usledi ukidanje privremenih mera i povratak poštovanju ranijih građanskih sloboda, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

Palmer je za Glas Amerike, na pitanje o merama u Srbiji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, rekao da prati situaciju i da je važno da vlade oprezno donose odluke do kog stepena mogu da utiču na prava i slobode svih građana kako bi se uspešno nosile sa krizom.

“Potrebno je da postupci vlasti budi odmereni. Trebalo bi da mere budu proporcionalne i da mogu da se ukinu čim se epidemija završi. Na primer, jedno od osnovnih prava američkih građana po Ustavu jeste sloboda javnih okupljanja. Teško ga je primeniti u uslovima pandemije virusa, u situacijama u kojima okupljanje veće grupe ljudi predstavlja zdravstveni rizik. Tako da je u ovom trenutku to pravo ograničeno. Ali, to je privremena mera i stvari će biti vraćene na pređašnje stanje. Nadam se u veoma kratkom vremenskom roku. Potrebno je da mi kao građani budemo svesni mera koje preduzimaju vlasti. Veoma je važno i da postoji razumevanje za ljudska i građanska prava i da su ona očuvana”, naveo je Palmer.

On je rekao da su, što se tiče medicinske pomoći, najhitnije potrebe u Srbiji, regionu i većem delu sveta testovi, oprema za ličnu zaštitu i podrška osoblju za vanredne situacije. Nakon što je u Srbiju prošle nedelje stiglo 6.000 testova za korona virus i najavljena pomoć u hrani i sanitarnim paketima, Palmer je naveo da su zemlje Zapadnog Balkana u poziciji da snažno odgovore na pretnju korona virusa u velikoj meri i zahvaljujući naporima koje su SAD i drugi uložili kroz pomoć tim zemljama da razviju svoje institucionalne kapacitete. U proteklih 20 godina uložili smo milijarde dolara pomoći u region“, istakao je Palmer.

Govoreći o kineskoj i ruskoj pomoći, Palmer je naveo da nije u pitanju takmičenje.

“Ako Kina i Rusija mogu da pomognu Srbiji i drugima na Zapadnom Balkanu, to je sjajno”, rekao je Palmer za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG