Dostupni linkovi

Gutereš: Nije trenutak za smanjivanje finansiranja SZO


Antonio Gutereš i Donald Tramp na jednoj od konferencija u sedištu UN, arhivska fotografija
Antonio Gutereš i Donald Tramp na jednoj od konferencija u sedištu UN, arhivska fotografija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da nije trenutak za smanjivanje finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nakon odluke SAD o obustavljanju svog doprinosa.

"SZO mora biti podržana jer je apsolutno neophodna u svetskim naporima da se pobedi u ratu protiv COVID-19", rekao je Gutereš.

On je naveo da će biti vremena da se kasnije razmotri "kako su reagovali svi oni koji su uključeni u krizu".

SAD su sinoć, 14. aprila, saopštile da obustavljaju finansiranje SZO zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da SZO "nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara".

Dodao je da je SZO promovisala "dezinformacije Kine o virusu" što je, kako je naveo, verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

SAD najviše doprinose SZO, za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini.

Trampova odluka odmah je naišla na osude. Kako javlja Glas Amerike, predsednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocenila je da reč o "opasnom koraku u pogrešnom smeru koji neće olakšati nanošenje poraza COVID-19" i pozvala predsednika da je preispita.

Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500 hiljada, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U svetu je do 15. aprila registrovano skoro dva miliona pozitivnih osoba na korona virus, a preminulo je preko 126 hiljada.

XS
SM
MD
LG