Dostupni linkovi

Vučić: Narednog vikenda policijski čas od petka do utorka


Zabrana kretanja za predstojeći vikend, kada se obeležavaju uskršnji praznici po julijanskom kalendaru, trajaće od petka u 17 časova do utorka u 5 satu ujutro, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi smo razgovarali sa stručnjacima, oni to podržavaju, zato što oni hoće žive ljude”, rekao je Vučić 14. aprila u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS).

Podsetimo, prethodnog vikenda policijski čas je trajao 60 sati, od petka u 17h do ponedeljka u 5 h ujutro.

O stavu SPC

Na pitanje kako komentariše stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, koji je u Uskršnjoj poslanici rekao da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korona virusa, ali i "moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji", Vučić kaže da će on kao predsednik podržati lekare i život.

“Ja sam razgovarao sa patrijarhom u subotu, imali smo drugačiji dogovor. Šta god da kažm biću raspet od dela javnosti. Pokušaću još sutra da razgovaram i sa patrijarhom i sa ljudima iz Sinoda SPC, ali nemojte da imate nikakvu sumnju da ću podržati lekare i život. Ne pada nam na pamet da hapsimo vladike i sveštenstvo, ali ja ne razumem to”, rekao je Vučić.

On je dodao da se “uzda” u patrijarha.

“Klečaću pred njim i moliću ga da razume ovo što tražimo kao država. Ne zato što smo bahati i osioni, nego zato što želimo da pobedi život. Ako naše molbe ne urode plodom, obavestićemo vas o merama koje smo preduzeli”, rekao je Vučić.

Mere ograničenog kretanja za penzionere

Vučić je najavio da će pokušati da od sledeće nedelje uvedu mogućnost za penzinere da izađu u šetnju od osam sati tokom tri dana.

“To mora da bude tokom policijskog sata. Ne sme da bude u sat ili dva, da ne bi bili u gužvi. Zato moramo da odvojimo komad od osam sati tri dana nedeljno. To mora da bude u okviru policijskog sata, ne smeju da budu u kontaktu sa drugima, sa mlađima ili sa decom koji zarazu mogu da im prenesu. Svako bi trebalo da ima maksimalno pola sata i do 300 metara udaljenosti od svoje kuće", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je Požarevac postao novo žarište korona virusa i dodao da je najteže stanje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije.

On je naveo da je prvog dana posle otvaranja nove zgrade Kliničkog centra u Nišu u nju primljeno 100 pacijenata i dodao da "kada bude došlo 600 pacijenata, nema više bolnica u Nišu".

Prema njegovim rečima, u Beogradu se traži otvaranje devete i desete privremene bolnice za lečenje inficiranihtim virusom.

"U Beogradu više nemamo bolnica. Od sutra ili prekosutra ćemo otvoriti Ortopedsku kliniku", rekao je Vučić.

Razgovor sa Sijem

On je rekao da je u utorak telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Sijem Đipingom, kojeg je "molio da nam dozvole da kupimo još medicinskih aparata".

"Ne zato što nam u ovom trenutku to nedostaje, već da bismo imali ako krene najgore. Dobio sam uveravanja kineskog predsednika da će moju molbu razmotriti”, kazao je Vučić.

U Srbiji je do utorka 14. aprila u 15 sati od posledica zaraze korona virusom preminulo još devet osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 94.

Registrovano je 411 pozitivnih slučajeva, pa je ukupno zaraženih sada 4.465, saopštili su epidemiolozi na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

XS
SM
MD
LG