Dostupni linkovi

Patrijarh: Moramo razumeti nadležne institucije ali i učestvovati u liturgiji


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korona virusa, ali i "moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji."

"Našavši se u ovakvim nevoljama moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija kako bi nas zaštitile od zaraze", poručio je Irinej.

On je dodao i da se treba moliti Bogu za izbavljenje od ove epidemije i sličnih opasnosti.

"Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih", naveo je Irinej.

Poglavar SPC konstatovao je da je čitav svet zahvaćen i ugrožen jednim virusom.

"Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice. Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće", naveo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je poručio da se i u vreme praznika "moramo setiti Srba na mučeničkom Kosovu" i braće i sestara u Crnoj Gori koji "trpe veliko bezakonje i nepravdu."

Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je dan ranije od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs od 5 do 10 sati ujutru kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Mediji su objavili da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić tokom dana održati konsultacije u vezi sa zahtevom Sinoda SPC.

XS
SM
MD
LG