Dostupni linkovi

Kosovo: DSK podržava formiranje nove vlade sa ostalim partijama


Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa
Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa

Generalni savet Demokratskog saveza Kosova podržao je zahtev predsednika ove stranke, Isa Mustafe, za formiranje nove vlade sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush) Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja (Limaj), Alijansom za Novo Kosovo Behdžeta Pacolija (Behxhet) i strankama ispred manjinskih zajednica.

To je na Fejsbuku objavio lider DSK-a Isa Mustafa.

"Na osnovu toga, kao predsedavajući DSK-a, smatram da postoji volja Generalnog saveta Demokratskog saveza Kosova da preuzme mandat na osnovu sledećih ustavnih procedura, da formira vladu u mogućoj koaliciji", navedeno je u objavi.

Mustafa je od Saveta zatražio da se u nedelju elektronskim putem izjasne o toj koaliciji.

Nakon izglasavanja nepoverenja vladi 25. marta, pozivajući se na ustavna ovlašćenja, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) održao je odvojene sastanke sa političkim strankama zastupljenim u Skupštini.

Nakon toga, Tači je u dva navrata od lidera pokreta Samoopredeljenja i premijera na dužnosti Aljbina Kurtija (Albin) zatražio novog kandidata za premijera Kosova budući da je Kurtijeva partija osvojila najveći broj glasova. Tači insistira na formiranju sveoubuhvatne vlade kojoj se inače Kurti protivi.

Kurti još uvek nije dao predlog za novog mandatara, a u jučerašnjem pismu upućenom Tačiju rekao je da je njegov prioritet borba protiv COVID-19, a da se po okončanju pandemije trebaju održati izbori. Kurti se inače protivi formiranju nove vlade.

Ustavom takođe nije predviđen rok za podnošenje kandidata za mandatara nove vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG