Dostupni linkovi

U Vojvodini 435 obolelih od korona virusa 


Na teritoriji Vojvodine je do 14. aprila potvrđeno prisustvo korona virusa kod 435 osoba. Od početka epidemije 11 obolelih je preminulo, dok su se 54 pacijenta oporavila. Ukupno je testirano 3.268 osoba, saopšteno je iz Pokrajinske Vlade.

U Kliničkom centru Vojvodine leče se 134 pacijenta, dok je u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu smešteno njih 176 sa lakšom kliničkom slikom.


„Izuzetno važna stvar je da nemamo prisustvo virusa u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Vojvodine. U ovom trenutku jedan od najvažnijih zadataka je da tako i ostane, stoga zahtevam od svih rukovodilaca tih ustanova da u maksimalnoj meri sprovode naredbe i uputstva koja su dobili, jer ćemo sve neodgovornosti sankcionisati“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je 69 zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Vojvodini pozitivno na COVID-19.

„Dvoje su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratorima. Ostali se oporavljaju, a veliki deo njih vratio se na posao“, izjavio je Gojković.

Dodao je i da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković“ u Apatinu prenamenjena za prijem pacijenata obolelih od COVID-19 sa lakšom kliničkom slikom, kao i da su svi zaposleni u toj ustanovi prošli neophodnu obuku.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović naveo je da je u pokrajini od početka epidemije registrovan manji broj dece kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

„Većina njih je bila na kućnom lečenju i u ovom trenutku možemo reći da su se skoro sva deca oporavila“, rekao je Petrović.

Mirović: Očekujem pad prihoda u budžetu Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da se, imajući u vidu novonastalu situaciju, očekuje pad prihoda u budžetu AP Vojvodine u 2020. godini.

„Prema našim procenama imaćemo umanjenje prihoda za 15 do 20 procenata po osnovu ličnih primanja i poreza na dobit. U narednim danima očekuje nas rebalans pokrajinskog budžeta. U punoj meri ćemo održati nivo finansiranja svih potreba u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dok ćemo u drugim oblastima imati umanjenja. Trudićemo se da održimo većinu investicija koje smo započeli“, rekao je Mirović.

Pokrajinska vlada je, kako je naveo, privremeno obustavila izvršenje pokrajinskog budžeta, osim za isplatu ličnih dohodaka, naknada iz oblasti socijalne zaštite i drugih tekućih prihoda.

„Važno je napomenuti da niko neće biti ugrožen u domenu ličnih primanja i primanja iz oblasti socijalne zaštite”, rekao je Mirović.

XS
SM
MD
LG