Dostupni linkovi

MMF: 500 miliona dolara pomoći najsiromašnijim članicama


Detalj sa sastanka MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, arhivska fotografija
Detalj sa sastanka MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, arhivska fotografija

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 500 miliona dolara za 25 najsiromašnijih zemalja sveta kako bih ih oslobodio plaćanja duga narednih šest meseci i pomogao da se izbore sa pandemijom COVID-19.

Izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva izdala je 13. aprila saopštenje u kome je navedeno da je izvršni odbor odobrio olakšice za otplatu duga Avganistanu, Beninu, Burkini Faso, Centralnoafričkoj republici, Čadu, Komori, Kongu, Gambiji, Gvineji, Gvineji Bisao, Haitiju, Liberiji, Madagaskaru, Malavi, Maliju, Mozambiku, Nepalu, Nigeru, Ruandi, Sao Tome i Principe, Sijera Leoneu, Solomonskim ostrvima, Tadžikistanu, Togu i Jemenu.

"Ovo će pružiti bespovratna sredstva za naše najsiromašnije i najugroženije članice za pokriće njihovih obaveza prema MMF-u u narednih šest meseci i pomoći će im da usmere više svojih oskudnih finansijskih sredstava prema vitalnim naporima hitne medicinske i druge pomoći", rekla je Georgijeva.

TV Liberty: Otkazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:48 0:00

Pojasnila je da će novac doći od obnovljenog MMF-ovog fonda za reagovanje u katastrofama, uključujućinova obećanja od 185 miliona dolara od Velike Britanije i 100 miliona dolara od Japana.

Georgijeva je pozvala ostale donatore da pomognu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i grupa od 165 bivših svetskih lidera i uglednih svetskih ličnosti pozvali su na obustavu otplate duga za najsiromašnije i najugroženije države na svetu, kako bi mogli da koriste svoja skromna sredstva tokom krize korona virusa.

XS
SM
MD
LG