Dostupni linkovi

Kon najavio da se povlači


Vreme je da se povučem i prepustim boljima da vode pandemiju: Predrag Kon na jednoj od konferencija za medije u Predsedništvu Srbije
Vreme je da se povučem i prepustim boljima da vode pandemiju: Predrag Kon na jednoj od konferencija za medije u Predsedništvu Srbije

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje bolesti COVID-19, epidemiolog Predrag Kon objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je „vreme da se povuče i prepusti boljima da vode pandemiju“, ne precizirajući da li se radi o ostavci na mesto u Kriznom štabu, ili o povlačenju iz medija i sa društvenih mreža.

„Koliko vidim po Fejsbuku glavni ’krivac' za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim. Vreme je da se povučem i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne znam i ne umem“, napisao je Kon na Fejsbuku.

Dodao je da „ratove neće da vodi ni protiv koga, osim protiv virusa“.

„Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu, vreme je da se sklonim. Privremeno isključenje..Sve najbolje!“, završio je Kon svoju objavu na Fejsbuku.

Epidemiolog Predrag Kon nije odgovorio na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) poslato SMS-om da pojasni da li je na Fejsbuku objavio svoju ostavku na mesto u Kriznom štabu ili povlačenje iz medija.

U međuvremenu, agenciji Beta je u Predsedništvu Srbije potvrđeno da će predsednik Aleksandar Vučić "dati sve od sebe" i da će zamoliti Kona da nastavi da radi svoj posao u teškim vremenima.

U Gerontološkom centru u Nišu, kojeg Kon pominje u svojoj objavi, 13. aprila je evakuisano svih 140 korisniika i četvoro zaposlenih koji su zaraženi korona virusom. Oni su smešteni u Kliničkom centru u Nišu.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Niška policija je istog dana izdala saopštenje, u kojem navodi da je priveden direktor Gerontološkog centra M.S. (1973.) i da mu je određen pritvor od 48 sati.

U saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) navodi da su akciju hapšenja izveli pripadnici MUP-a u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu.

"Direktor Gerontološkog centra Niš je uhapšen jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od širenja virusa korona, pa je u ovoj ustanovi trenutno korona virusom zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih", stoji u saopštenju MUP-a.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je, suprotno zabrani, štićenicima Gerontološkog centra u Nišu bio dozvoljen izlazak, da su primali posete i da su kod nekih prikrivani simptomi koji bi mogli da ukazuju na infekciju korona virusom.

XS
SM
MD
LG