Dostupni linkovi

Turska usvojila zakon o oslobađanju zatvorenika


Jedna od sesija turskog Parlamenta pre pandemije korona virusa, arhivska fotografija
Jedna od sesija turskog Parlamenta pre pandemije korona virusa, arhivska fotografija

Turski parlament usvojio je noćas, 14. aprila, zakon na osnovu kojeg će biti oslobođeno oko 90.000 zatvorenika da bi se smanjila prenatrpanost u zatvorima u jeku pandemije korona virusa, javlja Asošijejted pres (AP).

Prema zakonu, smanjuju se neke kazne i prebacuje se u kućni pritvor oko 45.000 zatvorenika koji trenutno služe kazne u otvorenim zatvorima.

Zatvorenici sa presudama vezanim za drogu, seksualno zlostavljanje, ubistvo, nasilje u kući i terorizam nisu obuhvaćeni ovom merom koja treba da smanji sadašnju zatvorsku populaciju od preko 280.000 zatvorenika.

Desetine novinara, opozicionih aktivista, političara i drugih ostaju u zatvoru zato što su mnogi od njih pritvoreni po optužbama vezanim za terorizam.

Opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava kritikovale su novi zakon koji je usvojen glasovima vladajuće stranke i njenih nacionalističkih saveznika.

"Oni koji su osuđeni na nefer suđenjima prema suviše širokim turskim zakonima o terorizmu sada moraju da se suoče sa izgledima infekcije od te smrtonosne bolesti", rekla je aktiviskinja Amnesti intrernešenala Turska Milena Bujum.

Zakon podrazumeva i oslobađanje žena sa malom decom, bolesnih i zatvorenika starijih od 65 godina.

Oslobađanje zatvorenika treba da počne ove nedelje.

Turski ministar pravde objavio je dan ranije da je 17 zatvorenika u otvorenim zatvorima zaraženo korona virusom i da je troje umrlo.

U Turskoj je do sada registrovano preko 60.000 osoba pozitivnih na korona virus, od čega je 3.957 preminulo.

XS
SM
MD
LG