Dostupni linkovi

Kina testira na ljudima dve vakcine protiv korona virusa


Kini je prošlog mjeseca odobreno kliničko testiranje vakcine koju je razvila kineska Akademija vojno-tehničkih nauka
Kini je prošlog mjeseca odobreno kliničko testiranje vakcine koju je razvila kineska Akademija vojno-tehničkih nauka

Kina je odobrila rano testiranje dve eksperimentalne vakcine na ljudima u pokušaju lečenja korona virusa, od kojeg je u svetu do sada preminulo više od 100.000 ljudi, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Vakcine se razvijaju u kompaniji "Sinovak bajotek" u Pekingu i u Institutu za biološke proizvode u Vuhanu, koji je dio kineske Državne farmaceutske grupe.

Kini je prošlog mjeseca odobreno kliničko testiranje vakcine koju je razvila kineska Akademija vojno-tehničkih nauka, nedugo nakon što je američka kompanija za proizvodnju lijekova "Modena" saopštila da je počela testiranje vakcine na ljudima, u saradnji sa Nacionalnim institutima za zdravlje SAD, javlja agencija Rojters.

Virus korona se pojavio u Kini u decembru 2019. godine, da bi se odatle proširio na ceo svet. Do danas, 14. aprila, u svetu je skoro dva miliona pozitivnih na virus, a 119.000 osoba je preminulo. Najteže pogođene zemlje su SAD, Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija.

Kina je 14. aprila prijavila 89 novih slučajeva virusa, od kojih je 86 među putnicima koji su stigli iz inostranstva, ali nema novih smrtnih slučajeva.

Širom zemlje 1.170 osoba ostaje na lečenju od COVID-19, dok se za još 1.077 osoba sumnja da imaju bolest ili su pozitivno testirani, a ne pokazuju simptome.

U Kini je od posledica korona virusa umrlo ukupno 3.341, a zaraženo je 82.249 ljudi.

XS
SM
MD
LG