Dostupni linkovi

Zaštitnik građana Srbije s kolegama iz BiH i Crne Gore o ljudskim pravima tokom pandemije


Zoran Pašalić (prvi desno) tokom posete kampu u Subotici, 22. mart
Zoran Pašalić (prvi desno) tokom posete kampu u Subotici, 22. mart

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u vreme pandemije korona virusa, saopštila je njegova kancelarija.

Na video konferenciji sa ombudsmanom za ljudska prava BiH Ljubinkom Mitrovićem i zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišom Bjekovićem, Pašalić je rekao da su aktivnosti Zaštitnika građana od početka zdravstvene krize bile usmerene na pomoć i prihvat građana Srbije koji su bili "zarobljeni" na granicama i aerodromima širom sveta.

Pašalić je kazao da su ombudsmani Slovenije i Hrvatske, kako se navodi, pružili veliku pomoć srpskim državljanima koji su bili na njihovim granicama da se što bezbednije vrate u domovinu.

Naveo je da su aktivnosti Zaštitnika građana bile usmerene i na obilazak karantina i privremenih bolnica i provera uslova za smeštaj građana, i na reagovanja u situaciji kada je bila potrebna zaštita ranjivim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom, nepokretne osobe, osobe sa autizmom, navodi se u saopštenju.

Pašalić je rekao i da je pozvao nadležne da obezbede, kako se dodaje, osnovne higijenske i prehrambene pakete stanovnicima romskih naselja i najsiromašnijim građanima.

Mitrović je kazao da se od početka epidemije povećao broj slučajeva porodočno-partnerskog nasilja i pritužbi koje u toj oblasti dobija njegova institucija, stoji u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da je nadležnima ukazao na potrebu povećanog nadzora i preduzimanja efikasnijih mera u odnosu na rizične i osetljive grupe građana.

Bjeković je rekao da je njegova institucija osudila javno objavljivanje spiska zaraženih korona virusom, što uz stigmatizaciju predstavlja i kršenje prava na privatnost građana, navodi se u saopštenju.

Kazao je, kako se navodi, da njegova institucija nije dobila mnogo obraćanja u vezi s uslovima karantina, ali da su se građani žalili na ustavnost i zakonitost sprovedenih mera.

Bjeković je dodao da je u vreme epidemije korona virusa fokus u radu na zaštiti prava deteta, starijih osoba, osoba sa invaliditetom i pripadnika romske populacije.

Ombudsmani Srbije, BiH i Crne Gore su se složili da i najrestriktivnije mere ne mogu da zamene solidarnost i razvijenu svest građana o opasnosti koja nam preti, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG