Dostupni linkovi

Sanders podržao Bajdena za predsednika SAD


Džo Bajden i Berni Sanders
Džo Bajden i Berni Sanders

Berni Sanders podržao je Džoa Bajdena u trci za predsednika SAD na izborima u novembru.

Sanders se prošle nedelje povukao iz trke za demokratsku nominaciju za predsednika SAD, čime je otvorio put bivšem potpredsedniku SAD u Obaminoj amdinistraciji Bajdenu ka nominaciji partije na konvenciji demokrata u julu.

“Pozivam sve Amerikance da podrže Bajdena na izborima. Pozivam svakog demokratu, svakog Amerikanca, mnoge republikance, da se pridruže ovoj kampanji. Potrebni ste nam u Beloj kući”, rekao je Sanders u zajedničkom video obraćanju sa Bajdenom.

Međutim, uprkos tome što je Sanders i formalno podržao Bajdena, veliko je pitanje koliki broj pristalica "levičarskog i pogresivnog" senatora iz Vermonta će se odlučiti da podrži Bajdena, koji se smatra kandidatom demokratskog "establišmenta".

Sanders je i 2016. godine pozvao svoje pristalice da podrže Hilari Klinton, ali, sudeći prema rezultatima predsedničkih izbora, mnogi od njih ga nisu poslušali.

Sanders je bio jedan od favorita u trci za nominaciju Demokratske partije, ali je Bajden, nakon “super utorka” 3. marta, uspeo da preokrene situaciju u svoju korist i prestigne Sandersa po broju delegata.

“Malo je onih koji mogu da opovrgnu da smo u prethodnih pet godina dobili ideološku borbu. Nije bilo tako davno kada su ljudi mislili da su naše ideje radikalne. Danas, to su mejnstrim ideje. Mnoge od njih su čak sprovedene u gradovima i državama širom SAD”, rekao je Sanders prilikom objave da odustaje od dalje trke, 8. aprila.

Senator iz Vermonta je i tokom predizborne kampanje stalno naglašavao da će podržati svakog kandidata Demokratske stranke.

"Moramo se ujediniti kako bismo pobedili najopasnijeg predsednika u istoriji SAD Donalda Trampa", napisao je Sanders na svom Tviter nalogu, pre nego što je i zvanično objavio da će podržati Bajdena.

XS
SM
MD
LG