Dostupni linkovi

Smanjena primanja poslanika Parlamenta Federacije


Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija

Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o smanjenju iznosa poslaničkog paušala sa 600 na jednu konvertibilnu marku (KM) mjesečno, te umanjila naknade za odvojeni život sa 300 na jednu KM.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz kabineta potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović, koja je inicijator ovog prijedloga, što je dio pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom COVID-19.

Smanjena je i naknada za odvojeni život, za zakup stana, te naknada za prevoz.

Ukupno su primanja za poslanike Predstavničkog doma mjesečno smanjena za oko hiljadu KM (500 eura).

"Ovo je prilika da se izvrši pravičnija raspodjela sredstava iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Nije pravedno da plaća jednog ljekara bude hiljadu i sedamsto KM, a direktora određenih agencija i do devet hiljada KM", poručila je Melihe Mahmutbegović.

Članovi komisije su ovu odluku donijeli jednoglasno, te uputili poziv kolegama u Domu naroda Parlamenta Federacije i u kantonalnim skupštinama da takođe smanje primanja svojih članova.

Kako smo saznali, ovo je moguće brzo provesti jer se ne radi o izmjenama ili dopunama zakona, odnosno ne ukidaju se upotpunosti različite poslaničke prinadležnosti nego se one smanjuju do simboličnog iznosa.

Potpredsjednica Federacije BiH je pripremila i prijedlog prema kojem bi do završetka krize bilo obustavljeno plaćanje naknada članovima svih upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima na nivou Federacije BiH, ili smanjeno na simboličan nivo od jedne KM.

XS
SM
MD
LG