Dostupni linkovi

U Srbiji 424 nova slučaja, najviše u Nišu


Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji u poslednja 24 sata, do15 časova, preminulo još pet osoba, što je ukupno 85 od početka epidemije, saopštio je na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Testirano je 2646 osoba, a registrovano je još 424 pozitivnih na korona virus.

Ukupno je do sada 4054 potvrđenih slučajeva zaraze.

Hospitalizovano je ukupno 898 osoba, a na respiratorima je 138 ljudi.

U Srbiji je do sada ukupno urađeno 20.958 testova.

Sestra iz KBC Zvezdara nije bila zaražena

Medicinska sestra koja je preminula u KBC Zvezadara nije bila zaražena virusom Kovid 19, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je, odgovarajući na pitanje o spekulacijama na društvenim mrežama o smrti medicinske sestre zaposlene u ovom centru, rekao da nema nikakvih medicinskih indikcija da je smrt medicinske sestre nastupila usled korona virusa.

"Ona je tamo radila pre nego što je KBC Zvezdara pretvorena u kovid bolnicu", objasnio je Gojković.

Najviše zaraženih u niškom Geronotloškom centru

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je najveći deo od 424 novozaražene osobe predstvaljaju štićenici Gerontološkog centra u Nišu.

"Od 256 štićenika ovog centra, korona virusom je zaraženo njih 140 njih, uz četiri zaposlena", rekao je Gojković i dodao da je završen tek jedan deo testiranja, a da je drugi deo u toku..

Činjenicu da je čak 140 zaraženih u Gerontološkom centru Niš, Gojković je opisao kao posledicu neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa.

"U tom centru od samog početka epidemije bile su dozvoljene posete rođaka, kao i izlasci štićenika van doma. To je, inače, od samog izbijanja epidemije bilo strogo zabranjeno", rekao je Gojković.

Uhapšen direktor niškog centra

Zbog ovakvog neodgovornog odnosa u jutarnjim satima uhapšen je direktor Gerontološkog centra Niš zbog sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, koje se odnosi na prenošenje zarazne bolesti.

"Ovo je posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa. Ustanovili smo čitav niz nepavilnosti u radu Centra koji su doveli do ovako velikog broja zaraženih u toj ustanovi. Nažalost, imamo indicija i da su se krili sipmtomi bolesti u početku infekcije", rekao je Gojković.

Gojković je podsetio da je za ovo krivično delo predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Tiodorović:

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izvestio da je ceo Gerontološki centar Niš u izolaciji, a da su svi zaraženi štićenici i zaposleni zbrinuti u Kliničkom centru tog grada.

On je istakao da je infekcija korona virusom u Gerontolškom centru u Nišu izuzetno ozbiljna i teška i da nije bila očekivana.

"Poslednji dana se stekao utisak da popušta pritisak na Klinički cenatr Niš i da se plima koja dolazi sa juga smanjuje", rekao je Tiodorović.

U Leskovcu umrla lekarka

Branislav Tiodorović je, odgovarajući na pitanja o zaštiti zdravstvenih radnika, rekao da je u leskovačkoj bolnici, na Infektivnom odeljenju, umrla koleginica koja je bila infektolog, kao i da je sedmoro tamošnjih medicinskih radnika obolelo od korona virusa.

Naveo je da se ovakva situacija može objasniti time što nije korišćena zaštitna oprema, uprkos tome što su od samog početka zdravstvene ustanove bile zadovoljavane zaštitnom opremom.

Nestašicu te opreme trpeli su neko vreme građani, kazao je on, ali ne i zdravstveni kapaciteti.

XS
SM
MD
LG