Dostupni linkovi

Kineska vlada uvodi kontrolu akademskih radova o korona virusu


Laboratorijska istraživanja korona virusa, ilustrativna fotografija
Laboratorijska istraživanja korona virusa, ilustrativna fotografija

Kina je ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o poreklu novog korona virusa, ukazuju direktiva centralne vlasti i obaveštenja dva kineska univerziteta, koja su uklonjena sa interneta, prenosi američki CNN.

Prema novim pravilima, svi akademski radovi o Covid-19 biće pre objavljivanja podvrgnuti dodatnoj proveri i moraju ih odobriti zvaničnici centralne vlasti, pisalo je u sada izbrisanim postovima.

Kineski istraživač, koji je želeo da ostane anoniman zbog straha od odmazde, rekao je za CNN da je taj potez zabrinjavajući i da će verovatno onemogućiti važna naučna istraživanja.

"Mislim da je to koordinisani napor kineske vlasti da predstavi da epidemija ne potiče iz Kine", rekao je taj istraživač za CNN.

Od kraja januara kineski istraživači su u uticajnim međunarodnim medicinskim časopisima objavili niz studija o Covid-19, a njihova otkića dovela su u pitanje zvaničnu državnu računicu Kine o tome kada se virus prvi put prenet sa čoveka na čoveka.

Direktiva objavljena, pa skinuta sa interneta

CNN je od Ministarstva spoljnih poslova Kine zatražio objašnjenje i odgovor, ali ga nije dobio.

Po direktivi Odeljenja Ministarstva prosvete, zaduženog za nauku i tehnologiju, piše da se "mora strogo i čvrsto upravljati akademskim člancima o traganju za poreklom virusa”.

U petak, kada je taj dokument objavljen na veb-stranici Univerziteta Fudan u Šangaju, jednom od vodećih u Kini, CNN je pozvao Ministarstvo prosvete Kine koje je potvrdilo da jeste izdalo takvu direktivu.

Međutim, osoba u Ministarstvu koja je odbila da se predstavi, rekla je da "to ne bi trebalo da bude objavljeno jer je u pitanju interni dokument”, javlja CNN.

Nekoliko sati kasnije, stranica Univerziteta Fudan je oborena.

Slično obaveštenje o dodatnom ispitivanju akadamskih radova o Covid-19 objavio je Univerzitet za geonauku u Vuhanu, ali je i ta stranica izbrisana.

Kina pokušava da sakrije poreklo virusa

Krajem decembra Vuhan je izvestio o prvim slučajevima korona virusa, koje su vlasti povezale sa pijacom morskih plodova.

Naučnici i u Kini, i na Zapadu, rekli su da je verovatno da je virus stigao od slepih miševa i prešao na ljude preko nekog posrednika, baš kao i njegov "rođak" koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Kineski zvaničnici i državni mediji više puta su naglašavali da nema zaključka o tačnom poreklu virusa.

Prošlog meseca Žao Liđian, portparol Ministarstva spoljnih poslova, na Tviteru je izneo teoriju zavere da je virus poreklom iz SAD i da ga je u Kinu donela američka vojska.

Jandžong Huang, stručnjak za javno zdravstvo pri Savetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, rekao je da je poreklo koronavirusa u Kini politički osetljiva tema.

"Ne čudi što vlada nastoji da kontroliše naučna istraživanja o tome tako da se ne ospori njena priča o poreklu virusa i o odgovoru vlasti na krizu", rekao je profesor Huang za CNN.

Korona virus je od decembra, kada se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odneo više od 100.000 života širom sveta, a obolelo je oko 1,7 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG