Dostupni linkovi

SPC traži prekid zabrane kretanja na Uskrs


Vernica izlazi iz crkve u Beogradu
Vernica izlazi iz crkve u Beogradu

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražio je danas od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Kako se navodi u saopštenju, Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta 19. aprila u periodu od pet do deset časova u nedelju.

Gojković: Razumem želju crkve, ali slušamo struku

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za štampu da razume želju dela sveštenstva i vernika da na tradicionalni način obeleže jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

"Ja nisam teolog, ali mogu da iznesem lični stav. Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog, hrišćanska je poruka, a gde ćete veću ljubav u ovoj situaciji nego da im ne naudite“, poručio je Gojković i dodao da je država od samog početka epidemije korona virusa zauzela jasan stav da će slušati struku.

U ovom trenutku, kazao je Gojković, zdravstvena struka insistira da se u najvećoj mogućoj meri održava fizičko distanciranje.

UDS: Vlast da ne dozvoli okupljanje, Crkva da bude odgovorna

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), opozicioni politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta, predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, poziva državne organe da zaštite zdravlje i živote građana Srbije i ne dozvole okupljanja u verskim objektima povodom predstojećih praznika.

"Očekujemo da crkveni velikodostojnici budu solidarni i odgovorni. Jučerašnji poziv Vladike bačkog Irineja da država omogući direktno prisustvo građana vaskršnjim liturgijama direktan je poziv na nepoštovanje propisanih mera zaštite zdravlja građana", navodi se u saopštenju.

UDS u saopštenju ističe da najviši predstavnici Crkve, kao što je Vladika Irinej , imaju posebnu odgovornost da svojim autoritetom zaštite ljude, a ne da takvim pozivima ugrožavaju njihovo zdravlje i čitav zdravstveni i ekonomski sistem zemlje.

"Ako sada popusti koncentracija i privrženost ogromnog broja građana koji poštuju teške mere, šteta može da bude nepopravljiva. UDS zato još jednom poziva državu da ne popusti pred pritiskom, a crkvene zvaničnike da budu razumni i odgovorni", piše u saopštenju.

Deo hrišćanskih vernika koji slavi Uskrs po starom, julijanskom, kalendaru, obeležiće taj verski praznik u nedelju, 19. aprila.

XS
SM
MD
LG