Dostupni linkovi

UNDP poziva inovativne kompanije da se prijave na Covid-19 izazov


Istraživanja novog korona virusa, ilustrativna fotografija
Istraživanja novog korona virusa, ilustrativna fotografija

Kako bi pomogao Srbiji da prevaziđe nestašicu zaštitne, medicinske, laboratorijske i druge opreme izazvanu pandemijom korona virusa, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), raspisuje javni poziv za inovativna rešenja ili replikaciju postojećih rešenja, koja doprinose zaštiti zdravstvenih radnika i podizanju kapaciteta za dijagnostiku i lečenje obolelih od kovida-19, u cilju što efikasnijeg suzbijanja epidemije.

Finalistima, odnosno, odabranim projektima za koje se smatra da su spremni za primenu biće pružena mogućnost sufinansiranja troškova implementacije.

​Pored toga UNDP i SZO omogućiće dijalog sa nadležnim nacionalnim službama o dobijanju potrebnih dozvola i promovisaće izabrana rešenja kao primere dobre prakse.

"Pored zaštite zdravlja, cilj ovog izazova je da podstakne lokalnu proizvodnju i ohrabri inovacije i preduzetništvo u vreme krize“, rekla je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.

Dodaje i da podrška domaćoj proizvodnji i inovativnosti, koja tek predstoji u narednom periodu, doprinosi većoj konkurentosti, olakšava oporavak od ekonomskih posledica krize, uz istovremeno jačanje otpornosti društva na buduće izazove.

Vlada Srbije, u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, već nabavlja neophodna medicinska sredstava, aparate i opremu, a pojedina preduzeća su započela proizvodnju ovih artikala.

Međutim, privatni sektor u Srbiji ima potencijal da proizvede znatno veću količinu zaštitne i medicinske opreme, koji su neophodni za sistematski odgovor na krizu.

Na izazov mogu da se prijave javna preduzeća, privredna društva i preduzetnici, naučno-istraživačke ustanove, kao i kompetentne organizacije civilnog društva.

Rokovi za podnošenje prijava su: 10. april i 24. april 2020.

Prijava se podnosi onlajn.

XS
SM
MD
LG