Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 66 novih slučajeva, ukupno 1.600 oboljelih


Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupni broj zaraženih 1.600, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare Vladinog stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Dvoje je preminulih unazad 24 sata, muškarac i žena stari 66 i 73 godine, oboje kronični bolesnici koji su bili smješteni u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, pa je ukupni broj preminulih u Hrvatskoj 23. Ukupno je pedeset osoba izliječeno unazad 24 sata, tako da je ukupni broj izliječenih 373.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je pozitivno na korona virus ukupno 212 zdravstvenih djelatnika – 101 medicinska sestra i medicinski tehničar i 75 liječnika.

Što se tiče stanja u domovima za starije osobe, priprema se evakuacija dijela korisnika iz doma na splitskoj Zenti u Makarsku, a zabilježen je još jedan pozitivan korisnik u domu u Segetu Vranjic.

U malom obiteljskom domu u Pločama zaraženo je svih 12 korisnika i četvero od 6 djelatnika, u domu u Dubrovniku sa 88 korisnika zabilježen je jedan pozitivan, a u domu u Koprivnici broj pozitivnih počećao se na 2 korisnika i jednog zaposlenog. U svim tim domovima, kao i u Makarskoj i Dicmu gdje se pojavila sumnja, uzeti su brisevi i situacija je epidemiološki pod kontrolom, izvijestio je Capak.

Prema izvještajima županijskih stožera Civilne zaštite, u Istarskoj, Varaždinskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novooboljelih, u Vukovarsko-srijemskoj su dva novooboljela, u Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj po tri novooboljela,u Krapinsko-zagorskoj županiji su 4 novooboljela,u Zagrebačkoj županiji (prsten općina i manjih gradova oko Zagreba) petero novooboljelih, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novooboljelih, a najveći je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji – čak 14 novooboljelih u posljednjih 24 sata.

Osuda napada na novinarku u Splitu

Povodom napada na novinarku koja je u nedjelju ujutro izvještavala sa mise koja se suprotno naputku biskupa koji su tražili da se mise ne održavaju zbog opasnosti od zaraze korona virusom, održavala u katoličkoj crkvi u splitskom predgrađu Sirobuja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako su „upute epidemiologa sve ove dane više nego jasne, a da oni koji za to nemaju razumijevanje suočavaju se sa svojom ljudskom savješću".

On je najoštrije osudio napad na novinarku.

„Napadnuta je u crkvi na najveći kršćanski blagdan samo zato što je pokušala raditi svoj posao. Policija radi u dva smjera – jedan je kršenje odluke o zabrani okupljanja o čemu će biti izvješten stožer Civilne zaštite na razini županije, Državni inspektorat i Splitsko-makarska nadbiskupija. Drugi je smjer kriminalističko istraživanje u kojem su uhićena dva muškarca koji su na kriminalističkom istraživanju za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili je u javnoj službi, i za oštećenje tuđe stvari,” izvijestio je ministar unutarnjih poslova.

On kaže da policija nije znala da će lokalni župnik u nedelju održati misu, pa da je zbog toga nisu mogli spriječiti, ali da je od načelnika stožera Civilne zaštite zatražio da organizira dežurstvo kako bi se u toj crkvi ubuduće spriječilo okupljanje.

On je izvijestio da je javnih okupljanja i kršenja mjera protiv epidemije manje nego dan ranije i da tu „Hrvatska polaže ispit.”

XS
SM
MD
LG