Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još šest osoba, 250 novozaraženih


U Srbiji je do nedelje 12. aprila u 15 sati od posledica zaraze korona virusom preminulo još šest osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 80.

Registrovano je 250 pozitivnih slučajeva, pa je ukupno zaraženih sada 3.630, saopštili su epidemiolozi na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Hospitalizovana su 2.684 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 146 pacijenata.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno. Do 12. aprila je u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su 44 korisnika i 25 zaposlenih u domovima za starije širom Srbije inficirani korona virusom.

Ona je navela da se u ustanovama socijalne zaštite vrši aktivan nadzor i traganje za oboljenjem kako ne bi došlo do masovnog širenja infekcije medju populacijom koja je po njenim rečima, najosetljivija na viruse.

Navela je da je u privremenim bolnicama trenutno nešto manje od 1.000 osoba sa blagim ili bez bilo kakvih simptoma.

"Oni čekaju prvi ili drugi test, to je populacija koja je na korak od kuće", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Stevanović: Izlečeno više od 400 ljudi

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je nešto više od 400 osoba u Srbiji koje su obolele od korona virusa, potpuno izlečeno u smislu da više nemaju kliničke simptome i da su na dva uzastopna testa imali negativan nalaz.

On je rekao i da je nešto više od 800 osoba potpuno klinički izlečeno, ali da se oni po definiciji ne mogu smatrati izlečenim jer i dalje imaju pozitivan nalaz na testu.

Dodao je da u zatvorima u Srbiji nije registrovan niti jedan slučaj oboljevanja od korona virusa.

XS
SM
MD
LG