Dostupni linkovi

U BiH 935 osoba zaraženo korona virusom


Uzorci za testiranje na virus
Uzorci za testiranje na virus

Prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine trenutno je u BiH registrovano 935 zaraženih korona virusom, 10.181 testiranih, a umrlo je 37 osoba.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na jugu Bosne i Hercegovine, u protekla 24 sata novih je 16 pozitivnih na korona virus, saopćeno je u subotu, 11. aprila, na online press-konferenciji kantonalnog Štaba civilne zaštite.

„U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na Covid-19 testirano je 158 uzoraka. Pozitivnih iz naše županije ukupno je 16 – iz Mostara 6, iz Jablanice 2, iz Čitluka 6 i iz Čapljine 2“, saopćio je na press-konferenciji glasnogovornik Štaba CZ HN kantona, Pero Pavlović.

Dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalista infektolog sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar saopćila je da se, zaključno sa subotom, u Covid-19 bolnici u Mostaru liječi 26 oboljelih od bolesti koju izaziva koronavirus.

„Od toga je 8 bolesnika na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, znači to je situacija kada su bolesnici u potpunosti prepušteni respiratoru i njih dvoje na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, kada u tom slučaju već plućna funkcija počinje raditi, a respirator samo potpomaže istu“, kazala je dr. Grgić.

Ona je dodala i da je šest bolesnika na potpornoj terapiji kisikom, a ostali bolesnici su stabilno i bez pogoršanja.


U petak, dvoje bolesnika je otpušteno na kućno liječenje, kazala je takođe dr. Grgić.

„Moram naglasiti ovdje da je do sada u našoj bolnici uspješno izliječeno pet bolesnika, koji su liječeni od Covid-infekcije i isti otpušteni svojoj kući“, dodala je dr. Svjetlana Grgić.

Inače, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet-stranici za Covid-19 Vlade Federacije BiH, sa 11. aprilom, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđeno je 183 slučaja oboljelih od koronavirusa. Šest osoba je preminulo.

Broj zaraženih korona virusom i u Kantonu 10 se povećava. Od ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo tog kantona dr. Diane Mamić doznajemo da je od jučer poslanih 11 briseva pozitivno na korona virus. To znači da je do danas na području Županije detektirano ukupno 22 zaraženih korona virusom i svi su iz Livna.

Epidemiološki tim i danas radi na otkrivanju kontakata novozaraženih te će svi uzorci biti proslijeđeni na analizu u SKB Mostar.

Tokom noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izvršeno je 197 novih testiranja pacijenata na prisustvokoronavirusa.

Pet pacijenata bilo je pozitivno, potvrđeno iz KCUS-a.

Radi se o dvije osobe iz Sarajeva, jednoj iz Zenice, te dvije iz Bihaća.

Na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata testirane su 92 osobe od kojih je pet pozitivno na korona virus.

"Šesnaest osoba se nalazi u hospitalizaciji, jedna je na respiratoru, dvije su u fazi oporavka i jedna je otpuštena iz izolatorija. Oporavile su se dvije osobe, a ukupno su bila četiri smrtna ishoda. U kućnoj izolacii je 48 osoba", rekao je premijer KS Mario Nenadić.

XS
SM
MD
LG