Dostupni linkovi

UNS apeluje da se preispita odluka o ukidanju prisustva novinara COVID-19 konferencijima


Snimatelj na konferenciji za štampu, ilustrativna fotografija
Snimatelj na konferenciji za štampu, ilustrativna fotografija

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku prema kojoj novinari ubuduće neće moći da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i državni zvaničnici odgovaraju na pitanja o epidemiji korona virusa.

Ta organizacija navodi da su redovne konferencije za novinare služile da umire strah građana, a da je ključno omogućiti da novinarim direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i tako dođu do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći.


"UNS smatra da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen. Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta", dodaje se u saopštenju.

Vlada je saopštila je da će novinari od subote, 11. aprila pitanja na redovnim konferencijama za novinare u Palati Srbija o stanju korona virusa u Srbiji postavljati putem mejla, usled "sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka".

XS
SM
MD
LG