Dostupni linkovi

Požari širom Hercegovine, Crna Gora obećala pomoć


Požar blizu Mostara, 10. april 2020
Požar blizu Mostara, 10. april 2020

Požar koji već nekoliko dana bjesni iznad Mostara i jutros je aktivan.

Prema najnovijim informacijama iz Civilne zaštite Hercegovačko neretvanskog kantona i dalje je aktivan požar na lokalitetu Mala Rujišta te još jedan prema Nevesinju.

Od subote ujutro helikopter Oružanih snaga BiH angažovan je za pomoć pri gašenju nepristupačnog terena na širem području Ruišta.

Nakon cjelonoćne borbe s vatrom, požar u Konjicu jutros je pod kontrolom.

Trenutno je veoma teška situacija na području Galjeva, gdje je mnogo borove šume, i ne postoji mogućnost da se ovaj požar stavi pod kontrolu.

Prije toga, požar je zahvatio borovu šumu u mjestu Ovčari, odakle se zbog jakog vjetra brzo širio.

Situacija je teška i u mjestu Neretvica, gdje su pripadnicima profesionalne vatrogasne jedinice pomagali i mještani, te je požar donekle stavljen pod kontrolu, a izgorjelo je mnogo šume kestena.

Osim toga, gori i borova šuma u mjestu Ljuta gdje je situacija također jako teška, a nije mnogo bolje ni u predjelu Jošanice, te u mjestu Vrabač.

Kako je za Radio Slobodna Evropa kazao načelnik štaba Civilne zaštite Općine Konjic, Husein Hodžić, 11. aprila na mostarski aerodrom trebala bi sletjeti tri mala aviona iz Crne Gore, te se nadaju da će jedan od njih biti na raspolaganju za gašenje požara na području općine Konjic.

Pri gašenju ovih požara pripadnicima PVJ Konjic pomažu i radnici preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic, te lovci konjičke općine.

XS
SM
MD
LG