Dostupni linkovi

Desetine požara u Hercegovini, gasi i helikopter Oružanih snaga BiH


Požari u blizini Mostara
Požari u blizini Mostara

Desetine požara gorjelo je i u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), saopćeno je u petak, 10. aprila, ujutro iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK, sa sjedištem u Mostaru.

Riječ je o požarima u kojima koji već danima gori šuma, u planinskim, nepristupačnim područjima. U nekim predgrađina Mostara, vatra se proteklih dana bila približila i naseljima.

"I dalje je aktivan požar na lokalitetu ‘Mala Rujišta’. Gori šuma, trava i nisko rastinje", javljaju iz Civilne zaštite HNK u dijelu izvještaja o stanju na mostarskom području.

U općini Konjic i dalje su aktivna požarišta na osam različitih lokaliteta. U općini Jablanica, već četvrti dan vatrogasci gase požar na širem prostoru Mjesne zajednice Ostrožac. Vatrogasci su tokom prethodne noći i dana gasili požar na području Žuglići-Brgulići-Mrakov, te su ga stavili pod kontrolu oko ponoćnih sati.

Na području općine Prozor-Rama, u prethodna dva dana djelovao je u više navrata i helikopter Oružanih snaga BiH. Gori šuma iznad sela Dobroša i požar se kreće prema Crnom vrhu na planini Makljen, navodi se u izvještaju CZ-a.

“Požar je još uvijek aktivan, te ugrožava stanovništvo naselja Dobroša, Perići i Naukovići”, stoji u izvještaju.

Požar je još uvijek aktivan i na planini Draševo, gdje gori šuma, te prijeti opasnost da zaprimi veće razmjere. Na požarištu Ustirama-Kućani-Klek helikopter OS BiH djelovao je u 29 navrata, požar je i dalje aktivan, javili su iz CZ-a HNK-a.

Izvještaja o povrijeđenima nema, a pretpostavlja se da su izgorjele ogromne površine pod šumom. Policija je u četvrtak, 9. aprila, oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se uz ostalo navodi kako postoje saznanja da je požare prouzrokovao ljudski faktor, te da će biti provedena istraga.

XS
SM
MD
LG