Dostupni linkovi

Malta spasila 70 migranta, obustavlja dalje misije


Malteški policajac čuva migrante na brodu, arhivska fotografija
Malteški policajac čuva migrante na brodu, arhivska fotografija

Malta je spasila i na svoju obalu dovela 70 migranata koji su ušli u njene vode nakon pet dana provedenih na otvorenom moru, saopštila je malteška vlada.

Međutim, kako su naveli, dalje spasavanje migranata koji se pojave na moru će se obustaviti zbog pandemije korona virusa.

"Zbog tog pritiska, smatramo da malteške vlasti nisu u stanju da garantuju spasavanje ilegalnih migranata sa bilo kog broda, čamca ili drugog plovila, niti da obezbede 'sigurno mesto' na malteškoj teritoriji bilo kojoj osobi spasenoj na moru", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodali su da su oružane snage fokusirane na borbu protiv širenja virusa, od kog je u toj zemlji zaraženo oko 350 osoba, a luke i aerodromi su zatvoreni za putnički saobraćaj zbog vanrednog stanja.

Međunarodna organizacija za migracije navela je da je ove sedmice iz Libije krenulo više od 500 migranata.

Italija je takođe zatvorila svoje luke za spasilačke brodove koji nisu pod italijanskom zastavom, uz obrazloženje da strahuje od širenja virusa.

Ta zemlja je odbila i zahtev za pristajanje nemačkog broda "Alana Kurdija", koji je iz vode izvukao 150 migranata i još uvek traži luku.

Libijska obalska straža našla je oko 280 migranata na moru, ali im je zabranjen ulazak u glavni grad Tripoli.

XS
SM
MD
LG