Dostupni linkovi

KCUS: U prethodnih 12 sati svih 127 testova na COVID-19 negativno


Testiranje na COVID-19
Testiranje na COVID-19

U prethodna 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirana su 254 pacijenta. Svih 127 testova koji su obrađeni sinoć od 10 sati je negativno na COVID-19, potvrdila je u izjavi za Radio Slobodna Evropa direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

„Rezultatima smo relativno zadovoljni, evo zadnjih 127 su svi negativni. Testove nam šalju iz domova zdravlja, ovi koji uzorkuju, epidemiolozi, ljekari porodične i opće medicine, oni upućuju prema Kliničkom centru i našem laboratoriju, a mi onda radimo uzorke u ovisnosti od broja koliko ih oni pošalju, tako da neke serije budu po 40, neke po 68 kao jučer, a nekad bude i po 90. Mi u ovom trenutku na aparatu imamo još 60 testova u trenutnoj obradi. Ostali se skupljaju pa idu odmah iza te serije, uglavnom, radi se 24 sata“, kazala je.


Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je potvrdila da je u izolatoriju na Podhrastovima trenutno hospitalizirano 16 pacijenata, od kojih su dva sa težom kliničkom slikom.

„Jedna je pacijentica jučer u popodnevnim satima upućena iz Goražda, nažalost, upućena je bez snimka CT-a pluća, poslali su nam samo suhi opis njenog stanja, ali eto, primljena je u izolatorij, ali nije na respiratoru, na podršci je kisikom, uz svu propisanu terapiju i u intenzivnom je nadzoru. Imamo još jednog iznimno teškog pacijenta, on je već izvjesno vrijeme na respiratoru i na njegovim snimcima pluća vidimo neke sitne, vrlo diskretne znakove poboljšanja. Imamo i lijepu vijest, jedna pacijentica je danas planirana i za otpust, koja je izliječena, i još jedan pacijent kojeg moramo retestirati, ali koji je praktično spreman za otpust kući“, kaže Izetbegović.

XS
SM
MD
LG