Dostupni linkovi

Dr Vuković: Djeca nekad budu i teži pacijenti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

I djeca obolijevaju od novog korona virusa, odnosno bolesti Covid-19 koju on izaziva, ali činjenica je da djeca imaju blaže simptome i više prenose virus nego odrasli, istaknula je prim. dr. Gordana Vuković, specijalistica pedijatrije iz Sarajeva, u razgovoru za Facebook rubriku Zašto Radija Slobodna Evropa.

Na pitanje koliko djeca lakše podnose ili ne podnose virusne infekcije u usporedbi s odraslima te kako se dječji imuni sistem bori s njima, dr. Vuković povlači paralelu s virusima gripe.

“Pravo da vam kažem, što se tiče gripe, ne bih rekla da ima ikakve razlike između odraslih i djece. Čak znaju djeca biti i teži pacijenti, jer imala sam ove godine djecu sa teškim mialgitisima (bolovima u mišićima) gdje su se djeca jedva kretala. Tako da, teško je to reći da li je imunitet jači u djece. Ovo sad što kažu da BSŽ vakcina (protiv tuberkuloze) pojačava imunitet, možda jeste, možda i nije tačno. Ne može čovjek biti sto posto siguran sve dok se ne naprave neke studije”, naglasila je dr. Vuković.

Ona kaže da do sad nije čula ni za jedan slučaj da je oboljela majka trudnica prenijela novi korona virus na bebu.

“Bilo je takvih slučajeva kad je bila svinjska gripa A (H1N1), međutim, za ovu koronu nisam čula da je prenijela majka. Čak, znate da je trudnica oboljela u Mostaru, da je rodila carskim rezom i da je dijete zdravo”, dodala je dr. Vuković.

Što se tiče potvrđenih slučajeva Covid-19 u Bosni i Hercegovini i regiji, dr. Vuković kaže da je razgovarala s kolegicom iz Crne Gore.

“Ona mi je rekla da kod njih ima 37 djece oboljele od korone. Kolika su djeca, ne znam, nisam ispitivala. Treba napraviti studiju, jer to je za nas nešto novo. Treba uvijek posumnjati na koronu kad temperatura duže traje”, naglasila je dr. Vuković.

Što se tiče odluke vlasti u nekim zemljama da se zabrani mlađima od 18 godina izlazak iz domova i kako bi to moglo na njih utjecati, dr. Vuković kaže da to ima psihički utjecaj na njih, ali i da roditelji trebaju napraviti neke zabave u domovima.

Korona virus, objašnjenje za djecu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

“Treba ih animirati što je više moguće. Tako da, mislim da je pametnije da dijete živo i zdravo ostane, nego da oboli, da hoda po parkovima, da se sastaje sa drugom djecom, odraslim ljudima koji mogu biti zdravi, a nosioci. Jer, ne obole svi, ni odrasli”, zaključila je na kraju prim. dr. Gordana Vuković, specijalistica pedijatrije iz Sarajeva.

XS
SM
MD
LG